Tidigare infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ) hördes i Åbo hovrätt om det uppsagda avtalet för elhybridfärjan och trafiken på Föglölinjen. Han sade att beställningen på totalentreprenad på Föglölinjen var en följd av lagtingets tidigare eniga beslut om att satsa på kortruttsprojektet som godkändes av lagtinget.
– 2013 beslöt lagtinget att kortruttsprojektet var rätt väg att gå, 2015 såg jag att vi skulle verkställa det som lagtinget beslutat, sade han.
På frågan vad som hände när klämförslaget om att säga upp avtalet godkändes i lagtinget sade Mika Nordberg att det var några ledamöter som bytte sida.
– I tidigare omröstningar hade man stött landskapsregeringens förslag. Nu var det val några veckor senare och det kan ha varit orsak till att man ändrade åsikt, sade han.
Giltig fullmakt
Mika Nordberg var ansvarig minister för kortruttsprojektet i regeringen 2015-2019 och även för avtalet med Finferries och Ansgar.
– Jag var mån om att som minister vara väl insatt i avtal som jag satte namnet under.
Han sade att man lade in texten om ångerrätt för att besväret mot vägprojektet på Föglö, som hörde ihop med hela kortrutten, fortfarande behandlades i Högsta förvaltningsdomstolen (HFD).
Den åtgärdsuppmaning som röstades igenom i klämförslaget i lagtinget såg Mika Nordberg inte som ett beslut som måste verkställas. För honom kom uppsägningen av avtalet som en överraskning. Det fanns åsikter om att landskapsregeringen (LR) hade överskridit den fullmakt som lagtinget beviljat i budgeten för 2018.
– Men det har visat sig att det fanns en giltig fullmakt.
Presskonferensen som hölls för att informera om vilka effekter en uppsägning av avtalet kunde leda till var inget politiskt beställningsarbete, enligt Mika Nordberg.
– Det var infrastrukturavdelningens redogörelse, sade han.
Mika Nordberg sade också att lagtinget aldrig röstade om att säga upp avtalet, det kom som en uppmaning på olika sätt.
– Det prövades aldrig i skarpt läge.
Ansvaret består
Även tidigare finansminister Mats Perämaa (Lib) vittnade i hovrätten under onsdagen. Han sade att frågan om vad uppsägningsklausulen innebar diskuterades mycket, det vill säga formuleringen ”om lagtinget inte beviljar medel”.
– Jag fick till svar av biträdande avdelningschef Niklas Karlman att det beskriver en situation om lagtinget avser sluta trafiken på Föglö helt och hållet. Men det ekonomiska ansvaret återstår, det finns inget enkelt sätt att friskriva sig det. Men den frågan diskuterades inte vidare, sade han.
Angående åtgärdsuppmaningen sade Mats Perämaa att både förvaltningen och LR hade en enstämmig uppfattning om att situationen var sådan att man inte kunde hörsamma åtgärdsuppmaningen att säga upp avtalet.
– Och även om man byter landskapsregeringen måste den nya LR följa avtal och lagar som man ärver. Ett val ändrar inget juridiskt, bara politiskt.
Hans uppfattning var hela tiden att man hade en giltig fullmakt att ingå avtalet.
”Överraskad”
Camilla Gunell (S) var lantråd när LR presenterade kortruttsprojektet under dåvarande infrastrukturminister Veronica Thörnroos (C). När avtalet skrevs under var hon vicelantråd och näringsminister i regeringen Sjögren.
– Det blev mer en verkställighetsfas från år 2015, sade hon i hovrätten i går.
Camilla Gunell sade att LR hade uppfattningen att det fanns en giltig fullmakt i budgeten för år 2018. Uppmaningen till att säga upp avtalet var inte möjligt att göra utan att det det skulle leda till skadestånd, sade hon.
– Min uppfattning är att LR är en myndighet som gör upp avtal som är bindande. Politik är politik och juridik är juridik.
Hon sade att man som minister måste acceptera de ingångna avtal som tidigare LR ingår, även om man inte tycker om politiken.
– Jag blev lite överraskad när avtalet sades upp, jag trodde att man med hjälp av riskbedömning och juridiskt kunniga personer kommit fram till en annan slutsats.