Kommunen hade budgeterat för ett minusresultat på 246.000 euro, att det nu går bättre än förväntat beror på dels högre landskapsandelar och högre skatter, dels högre intäkter i form av avgifter. Skatter och landskapsandelar ökade med cirka 200.000 euro jämfört med budget.
– I allmänhet budgeterat man enligt försiktighetsprincipen. Man målar möjligtvis en lite mörkare bild än vad utfallet sedan blir. Det skulle vara fatalt att budgetera tvärtom, säger kommundirektör Niklas Oriander.
De högre skatteintäkterna till trots, Geta har den lägsta skattekraften på Åland – och det håller i sig.
– Det innebär att den relativa svagheten ska kompletteras med landskapsandelar.
Kostnaderna blev under fjolåret högre än budgeterat på grund av avfallshanteringen.
Slimmade kostnader
Geta kommun har överlag en ansträngd ekonomi. Fjolårets resultat innebär att man måste ta från sitt ackumulerade överskott från tidigare år. För 2023 har man budgeterat ett minusresultat på 270.000 euro. Och utvecklingen oroar.
– Rent generellt är det här inte ett särskilt bra resultat. Vi har en slimmad organisation och gör så gott det går med de förutsättningar som finns. Det finns inte så mycket att slimma eller göra billigare utan att kvaliteten på servicen försämras, säger Niklas Oriander.
Ni söker ett utökat samarbete med Finström. Finns det inbesparingar att göra där?
– Om man fann goda samarbeten kunde det leda till synergier, och att båda eller fler kommuner skulle kunna utföra sitt uppdrag bättre. Det kommer alltid att kosta pengar när människor producerar service åt andra människor. Man eftersträvar att det ska bli ekonomisk vinning, men i huvudsak tror jag att det blir bättre.
Under fjolåret ökade befolkningen i Geta med två personer.
– Det som är positivt är att vi har mycket barnfamiljer i kommunen, så skola, dagis och ungdomsverksamhet rullar på. Det är glädjande med tanke på framtiden.