Mises resultaträkning för år 2020 uppvisar ett underskott om 39.888,22 euro mot ett budgeterat överskott på 81.232 euro i den ursprungliga budgeten och ett budgeterat överskott om 35.270 euro i den förändrade budgeten.
Avvikelsen beror enligt förvaltningen på ett mindre antal hämtningar än budgeterat, konstaterar Mises revisorer i ett pm till den ordinarie revisionsberättelsen.
Revisorerna rekommenderar att Mise upprättar produktkalkyler för att lättare kunna spåra vilka kostnader och inkomster som verksamheten har genererat.
”I nuläget subventioneras sophanteringen vilket varje år leder till att behovet av prisökningar ökar. Genom en noggrant uppgjord produktkalkyl går det att säkerställa att konsumenterna betalar för de kostnader de själva genererar. En genomskinlig hantering av kostnaderna stärker också verksamhetens förtroende mot konsumenterna”, skriver revisorerna.
Stort underskott
Efter årets underskott har Mise ett ackumulerat underskott om cirka 316.000 euro i balansräkningen. Verksamheten är inte avsedd att gå med vinst på lång sikt, men underskottet pekar på att man har tagit ut för lite avgifter, konstaterar revisorerna som fortsätter:
”Vi anmärker att budgeten inte får överskridas utan fullmäktiges beslut och att Mise omedelbart måste vidta åtgärder för att balansera ekonomin. Budgetöverskridningarna är årligen återkommande.”
Svårt budgetera i extrem förändring
– Mise befinner sig i en extrem förändringsprocess och då är det svårt att budgetera. Men i efterskott kan man se att vi borde ha budgeterat med marginal, säger verksamhetsledare Sofie Dahlsten.
Mises första budget för 2020 godkändes i december 2019, men eftersom den inte innehöll kostnader eller intäkter för fyrfackssystemet som infördes under året, antogs en ny budget vid vårstämman efter inkomna anbud och start av fyrfackssystemet. Ytterligare en ny budget lades vid höststämman i december med anledning av att investeringarna för fyrfackskärl förväntades bli högre än junibudgeten räknat med.
Åren 2020–2021 medförde de största förändringarna i Mises historia och många parametrar behövde finnas på plats innan man startade projekten med fastighetsnära avfallshämtning, förklarar Sofie Dahlsten.
Tredubbel omsättning
– Innan fastighetsnära hämtning infördes låg vår omsättning på 1,2 miljoner euro. Efter hamnade den på 3,5. Det har tillkommit mycket väldigt snabbt som lett till oförutsedda utgifter som var svåra att prognostisera. Om man ska vara efterklok kan man konstatera att vi borde budgeterat med marginal. Men man måste väga in de ökade administrativa kostnaderna för ett sådant förarbete, säger Sofie Dahlsten.
Planeringen har försvårats av bristfälliga uppgifter.
– Vi har arbetat med delsvis felaktiga registeruppgifter från entreprenörer, hushåll och kommuner. Eftersom man inte får samköra register i Finland som i Sverige har vi behövt logga in i flera individuella register och sett att uppgifterna inte alltid överensstämmer.
Skjuta fram nollresultat
Mises långsiktiga mål är att göra ett positivt resultat år 2024.
– Men det kommer vi nog att behöva be stämman att skjuta fram. Man kan också be kommunerna om ett driftsbidrag för att täcka en del av administrationskostnaderna. Många kommuner på Åland gör det redan i dag.
Grundavgiften har inte ändrats sedan 2011.
– Men med fyrfackssystemet kan vi sänka grundavgiften. Vi får kritik för att vi inte erbjuder valfrihet, men det stämmer inte. Vi har flera olika alternativ om man vänder sig till oss och förklarar sin situation. Men jag kan förstå kritiken rörande tömningsintervallet för specifika fall.
Att införa den typ av produktkalkyler som revisorerna föreslår skulle ställa högre krav på både faktureringssystemet och ekonomisystemet. En första åtgärd har redan påbörjats där alla avgifter nu redovisas med en grunddel och en rörlig del.
– Detta är ett stort arbete och med nuvarande resurser så kommer det att ta längre tid, säger Sofie Dahlsten.
Om varje enskild tjänst ska bära sin egen kostnad kommer det innebära ganska stora förändringar i avgifterna beroende på var man bor och vilken typ av boende man har, säger Sofie Dahlsten.
– I viss mån måste hushållen subventionera varandra även här, precis som det fungerar med andra samhällstjänster.
Sänkta kostnader
Producentansvaret, som hanteras av Mises bolag Proans, är en stor kostnad för kommunförbundet.
– Om Ålands näringsliv och landskapsregeringen kunde enas om en lösning där skulle vi spara pengar. Och när biogassatsningen på Svinryggen tar fart kan vi sänka avgifterna på bioavfall. Det tillsammans skulle minska våra kostnader avsevärt.
Förändringsarbetet fortsätter under året då fackfördelningen i fyrfackskärlen ska ses över vilket kan leda till nya kostnader om insatserna behöver bytas ut.
– Jag hoppas vi kan landa lite framåt hösten. Men det blir nog en förändringsbudget i år också.