När landskapsåklagare Henrik Lindeman i torsdags höll sin övergripande sakframställan i narkotikamålet där åtta män åtalats för grova narkotikabrott och en ung person för medhjälp till grovt narkotikabrott, argumenterade han för att verksamheten begåtts inom ramen för en organiserad sammanslutning.
Ett av villkoren för att det ska vara fråga om en sammanslutning är att det funnits en struktur på verksamheten. Ett exempel på en sådan struktur i det här fallet är, enligt åklagaren, den användning av alias som förekom i kontakterna med de anlitade transportörerna.
I fredags eftermiddag behandlade rätten en åtalspunkt där detta haft betydelse. Åtalspunkten gäller den införsel av narkotika hösten 2022 som beslagtogs i Långnäs hamn och som, enligt Henrik Lindeman, ledde till att en skuld uppstod till leverantören i Sverige.
Fyra av männen åtalas för den här händelsen, men två av dem misstänks endast ha förmedlat kontakt mellan de båda andra männen: dels mannen som åklagaren anser har haft det övergripande ansvaret i sammanslutningen, dels mannen som i det här fallet skötte transporten av kokain och narkotikaklassade läkemedelstabletter från Sverige till Åland. I texten nedan kallas de huvudsakligen för ”mannen” respektive ”transportören”.
Avlyssnade telefoner
Mannen som ses som huvudansvarig var enligt åklagaren beställare av narkotikan och den som anlitade transportören. Han skulle även ha varit mottagare. Men transportören stoppades av tullen.
Transportörens telefon hade då sedan en tid varit avlyssnad av polisen. Genom avlyssningen fick polisen bilden av att mannen var en central figur i en organiserad narkotikainförsel till Åland. Även hans telefon började därmed avlyssnas.
Telefonerna har även undersökts efter att de båda männen gripits. Åklagarens bevisning i den här åtalspunkten inkluderar därmed ett omfattande material bestående telefonsamtal, skriftliga konversationer och en film.
I en konversation kommer två personer överens om olika detaljer, som enligt åklagaren gäller införseln. Den ena är transportören. Den andra är, enligt åklagaren, mannen. I konversationen ger transportören förnamnet på, och telefonnumret till, en kvinna i Sverige till vilken betalningar ska ske. I mannens telefon hittas skärmavbilder som visar att betalningar motsvarande de överenskomna beloppen har gjorts till kvinnan.
Ett alias
När transportören inte dök upp på Åland, eftersom han gripits i hamnen, kontaktade mannen kvinnan två gånger. En gång för att höra om transportören kommit i väg med färjan och en andra gång för att informera om att transportören blivit häktad.
Mannen säger bland annat till kvinnan under det första samtalet att: ”Du förstår ju varför jag frågar. Jag saknar mina grejer”.
I ett annat telefonsamtal som ingår i bevisningen talar transportören först med en av de andra åtalade männen och sedan med mannen. Transportören vill ha svar, eftersom han misstänker att någon informerat polisen om att han var på väg till Åland med narkotika.
Han säger bland annat under samtalet att han givit mannens namn till polisen som den person som han tror tipsade polisen om leveransens.
– Du gav mitt namn? säger mannen.
Men namnet som polisen fick var inte mannens riktiga namn. Det var ett alias, enligt åklagaren. Ögonblicket när detta, enligt åklagaren, står klart för mannen filmades. Filmen visar endast ben och fötter, men man hör samtalet.
– När han hör det blir han glad och skuttar omkring, säger Henrik Lindeman.
Bestrider
Mannen bestrider brott. När han hörs under rättegången frågar hans biträde Trond Hornseth om betalningarna till kvinnan i Sverige och mannen bekräftar då att han skickat pengarna.
– Men inte för att sponsra en narkotikatransport.
Han säger att han inte minns vem som bett honom att skicka pengarna eftersom det skedde i en chatt med flera personer.
Han förnekar att det är han som har chattat med transportören och han bestrider att han gett något uppdrag åt honom.
– Jag har inte varit med om att föra in narkotikan, säger han.
I sin slutplädering gällande den här åtalspunkten säger Trond Hornseth att det inte framgår någonstans att mannen bett transportören att utföra narkotikatransporten.
– Uppsåt har inte kunnat ledas i bevis, säger han.
Som Ålandstidningen skrev i fredagens tidning har en man, transportören i den här åtalspunkten, inte kunnat delges stämning. Enligt tingsdomaren i målet kommer han att efterlysas. De två åtalen mot honom får sedan behandlas skilt.