THL undersöker vartannat år hur eleverna i finländska skolor mår genom den stora enkäten ”Hälsa i skolan”. I oktober presenterades rapporten för 2021 och Ålandstidningen rapporterade då om resultatet som visade att åländska barn och ungdomar mår sämre än i resten av landet på många punkter. Enkäten publiceras i normala fall bara på kommunvis nivå, men genom en informationsbegäran har Svenska Yle nu sammanställt resultaten för klass 8 och 9 i de svenskspråkiga skolorna i landet. Bland annat har man jämfört hur många elever som upplever mobbning i skolan, och jämförelsen visar att Godby högstadieskola är sämst i klassen.
I genomsnitt upplever sex procent av eleverna i i årskurs 8 och 9 i de finlandssvenska skolorna att de blivit mobbade minst en gång i veckan. För Godby högstadieskola är siffran tolv procent, en ökning med sex procentenheter från 2019 års undersökning och fler än var tionde elev.
Känner inte igen
Tf rektor Sofi Ekholm säger att skolan ser allvarligt på saken.
– Naturligtvis. Målet är att ingen mobbning ska förekomma. Samtidigt är det svårt att säga något eftersom vi inte känner igen de här resultaten från de enkäter som vår skolcoach gör. I de undersökningarna har vi inte sett den här ökningen, så jag kan inte svara på vad det är.
I skolan jobbar ett antimobbningsteam med alla fall som kommer fram.
– Så fort något dyker upp tar de tag i det och inte heller i den gruppen har man märkt av den här ökningen. Vi har också ett team som jobbar med social träning. Så det är helt klart en prioriterad fråga men nu är det ju tydligt att vi missat någonting, för vi kan som sagt inte förstå den här ökningen.
Ska diskuteras
Enligt Sofi Ekholm kommer frågan nu att tas upp i ledningsgruppen.
– Vi måste undersöka saken igen och utreda vad det är som vi har missat. Kanske får vi göra en ny enkät och omformulera frågorna för att få reda på vad det är som ligger bakom den här ökningen.
Andra åländska högstadieskolor på listan är Övernäs skola (4,8 procent), Kyrkby högstadieskola (4,7 procent) och Strandnäs skola (3,0 procent).
Mindre skolor saknas i Svenska Yles sammanställning eftersom THL inte ger ur resultatet för skolor där färre än 20 elever svarat på enkäten, eller om färre än fem elever säger att de blir mobbade i skolor där färre än 50 svarat.