Hela det aktuella området på 3,7 hektar är i den gällande delgeneralplanen klassat som område för närrekreation. Fastigheten såldes förra sommaren av Dennis Janssons bolag Mariepark Ab till Varuboden på Åland Ab. Av köpeavtalet framgår att avsikten är att detaljplanera området för handel.
Varuboden har vid möten med de närboende informerat om sina utbyggnadsplaner.
– De tänker bygga en större affärsbyggnad på området och allra största delen ska exploateras. De grönområden som blir kvar är endast smala remsor, som inte fungerar vare sig som skyddszon eller som rekreationsområde, säger Bertil Karlsson som är uppvuxen där.
Han förklarar att fastigheten är en del av en sammanhängande grön korridor från Hammarlandsvägen till flygfältet.
– Det är gamla beten och lövskog som varit orörda i 70 år. Det är en omväxlande natur med flera olika biotoper och rikt växt- och djurliv. Det behövs sådana här områden nära bebyggelsen. En tredjedel av Ålands befolkning bor ju på några kilometers avstånd.
Boendemiljön försämras
Ett 20-tal boende i närheten har hittills utan framgång försökt få Varubodens ledning att hitta en lösning som inte inkräktar på grönområdet.
– Det skulle även vara mer i linje med Varubodens egen hållbarhetsprofil, påpekar Bertil Karlsson och påminner om att bolaget redan fått förstora sin tomt med ett relativt stort gatuområde och två mindre parkområden genom en detaljplaneändring 2021.
Avståndet från de närmaste tomterna till det exploaterade området skulle bli endast 20 meter.
– En ny stor butiksbyggnad, med lastbryggor, parkeringar och vägar där skulle orsaka ljus- och bullerstörningar så gott som dygnet runt. Vi har flyttat hit för att komma nära naturen och investerat i tron att kommunens generalplan gäller. Det räcker med närheten till flygfältet, anser Erik Wahlsten.
Bild
Han pekar också på att Sviby daghem nu är kringskuret av vägar och bostadsområden.
– Det behövs ett närliggande strövområde dit de kan göra utflykter. På våren är det grönt som i en djungel här.
Risk för nya krav
De boende vid Norra Möckelövägen befarar också att en planändring för Varuboden leder till krav på ändringar även från andra markägare.
– Det aktuella området ägdes tidigare av Eklunds fastigheter. När Möckelö strand exploaterades ingick grönområdet i uppgörelsen, men nu verkar kommunen vara beredd att offra skogen trots att det redan finns för lite grönområden. Om fler markägare får ökad byggrätt minskar rekreationsområdena ytterligare, något som är i strid med plan- och bygglagen, understryker Bertil Karlsson.
Bild
Han efterlyser konsekvenstänkande och menar att Jomala kommun kunde köpa fastigheten och göra den till fredat parkområde.
Saknar engagemang
– Vi har skickat brev till ett 40-tal kommunpolitiker och hoppas att de inte godkänner en planändring. Tyvärr tycks markägarna styra planeringen i Jomala. Det sitter också flera ålänningar i Varubodens styrelse. Man tycker att de borde ta sitt lokala ansvar, men hittills har de bara hänvisat till den operativa ledningen, säger Bertil Karlsson.
Han tillägger att området är kuperat med en stenås mitt på, vilket gör att det skulle krävas omfattande markarbeten inför ett bygge.
– Vi saknar också reaktioner från landskapsregeringen. Är allt tal om miljöhänsyn bara teorier och vackra ord?