Det är Andelsbanken i Finland som genomfört en undersökning om finländarnas placeringar. Enligt undersökningen minskade var tredje placerare i Finland under 2022 sina placeringsbelopp, och 14 procent ansåg sig dessutom tvungna att sälja sina placeringar för att klara av de dagliga utgifterna. På Åland är trenden den motsatta.
– Hos oss ökade sparandet. Vi hade en stark tillväxt i fjol och den har fortsatt i år. Både depositioner och fondsparande, säger Mikael Granskog.
Enligt den finländska undersökningen har också de höga räntorna gjort att många ställer sig frågan om det lönar sig att göra större amorteringar i stället för att placera pengarna. Men också på den punkten skiljer sig ålänningarna.
– Vår bolånestock är i praktiken oförändrad. Vi har inte märkt av någon ökad amorteringstakt, utan folk bygger i stället upp buffertar genom annat sparande.
Många optimistiska
Hans Christensen på Ålandsbanken delar samma bild.
– Många av våra kunder fortsätter att placera både små och stora belopp. Visst, det finns ett antal som också sålt placeringar, men då har det oftast varit för planerade utgifter som till exempel ett husbygge, och inte för att betala löpande kostnader i vardagen.
Samtidigt konstaterar han att många säkert använt pengar från sina sparkonton för att till exempel betala dyrare elräkningar.
– Det är ju för sånt man har en buffert på sitt sparkonto för.
Han säger också att det råder stor optimism när ålänningarna placerar sina pengar, och vad gäller frågan placering kontra extra amortering noterar han att det senare förstås blivit ett alternativ.
– Det är inte så att folk sålt placeringar för att minska ner på lånen. Men när räntekostnaderna ökat har folk sett över sina lånekostnader och nu ser man kanske extra amortering som ett tänkbart alternativ, tidigare var ju räntorna så låga att folk knappt funderade på det.
Ännu inte påverkats
Hannes Byskata, placeringschef på Andelsbanken på Åland, säger att någon motsvarande undersökning inte gjorts på Åland.
– Jag har inga siffror att jämföra med men har åtminstone inte själv upplevt någon större förändring. Det som styr är folks lånekostnader och vad de har för avkastningsförväntningar på sina placeringar. Sedan behöver man komma ihåg att många lånemässigt kanske ännu inte hunnit påverkas av räntejusteringar.