Åsub varnade i sin konjunkturrapport i oktober för en tydligt negativ trend i fråga om antalet bygglov, främst när det gäller industri- och lagerbyggnader. Bostadshus har haft en svag utveckling de senaste två åren.
En rundringning till några byggföretag visar en viss osäkerhet inför framtiden. När de nuvarande större husbyggena blir klara till hösten glesnar det i orderböckerna. I de kommunala budgetarna finns dock några större byggprojekt samt en del takbyten och mindre renoveringar.
I Jomala planeras ett nytt stort daghem med 84 platser på Möckelö Strand till en beräknad kostnad av fyra miljoner euro och en ombyggnad av Vikingaåsens skola för två miljoner. Lumparlands kommun ska bygga tre parhus på bostadsområdet för en miljon och i Mariehamn har det anslagits 600.000 för renovering av Doktorsvillan i Badhusparken.
Just nu bygger Eriksson Capital bostäder och affärslokaler på Magazinstomten. Till nästa år kan även Ömsens centrumprojekt få byggstart, där etapp ett beräknas bli klar 2026
– Jag har försökt sia om hur marknaden ska utvecklas hela det senaste året, men det är svårt. Jag vill därför inte spekulera om det. Men om det går ned så säger det sig själv att man måste minska på personalen. En naturlig följd av färre stora jobb blir att konkurrensen om mindre jobb ökar, säger vd Bror-Erik Blomqvist på Allbygg.
Bolaget bygger just nu ett bostadshus i åtta våningar med 31 lägenheter på Lotsberget.
Offentliga byggen kommer
Premonts vd Jonas Fyrqvist är däremot ganska hoppfull.
– Visst är det så att byggbranschen är väldigt konjunkturkänslig, men i allmänhet märks nedgången först på småhussidan. Jag är däremot inte så orolig för de större projekten ännu, det finns ett antal i röret. Offentliga byggen har en längre cykel med projektering och upphandling. Men i höst eller om ett år då kan det bli mera bistert.
Han säger att de senaste åren varit oroliga med först coronapandemin och sedan Ukrainakriget.
– Samtidigt finns det behov i samhället, som skolor och daghem. Man ska förstå vad som händer och att det kommer utmaningar, men läget är inte så svart som vissa hävdar.
Premont jobbar nu med renovering av Vikingaåsens skola och har börjat med ett eget radhusprojekt vid Kasberget.
– Det ser lovande ut med försäljningen. Det finns efterfrågan på bostäder i vettig prisklass nära staden. Däremot är det nog svårare med rena lyxbostäder och överdådiga villabyggen, säger Jonas Fyrqvist.
Ett byggföretag som började bromsa in redan under hösten är Görans Fasad och bygg.
– Jag har minskat ned lite för säkerhets skull. Läget är osäkert och dessutom har det kommit in nya aktörer på marknaden. Till sommaren har jag nog tagit in nya jobb och det finns bra med förfrågningar, men i höst kan det bli glest och då gäller det att ha torrt på fötterna, säger Göran Gröndahl.
Han tillägger att han med ålderns rätt försöker trappa ned lite och vara mera ledig.
– Men jag har förmånen att få vara frisk och jobbar på annars.
Även på Sarlings Bygg märker man en avmattning.
– Det har lugnat ned sig på marknaden. Även om det här normalt är en svag årstid så har det varit ganska tyst. Det brukar börja ringa i mars, men vi får se vad som händer i vår, säger Frank Sarling.
Han jobbar mest med renoveringar och tycker sig märka att även kommunerna håller igen.
– De borde satsa nu, men alla projekt bli inte av för att offerterna är för dyra eller så behövs pengarna till annat.
Risk för mindre företag
På Sjöströms Bygg är man uppbokad ända fram till semestern i sommar, men Daniel Sjöström befarar att det kan komma en rejäl nedgång senare i år.
– Vi har haft tio goda år när jobben bara rullat in. Jag tror att det kan bli kämpigt för många i höst. Det finns en överetablering bland de mindre byggföretagen och risken finns att en rejäl dipp tyvärr kan sålla bort många av dem.
Han konstaterar också att det byggts massor av lägenheter de senaste åren.
– Det är säkert hundra som blir klara i år. Där måste det ta stopp någon gång.
Även om det kommer en nedgång så tror Daniel Sjöström att den blir mildare än i närområdena.
– Åland brukar klara sig bättre när det blir sämre tider.
Han är också optimistisk när det gäller det egna företaget.
– Vi tror att vi har en bra nisch med mindre jobb, men eftersom vi är många, närmare 20 personer, så kan vi koncentrera resurserna när det behövs. Alla kunder har krav på att det ska gå fort och där har vi en fördel.