Valmet Automotive rider på den kraftiga elektrifieringstrenden i bilbranschen och satsar på en ledande roll som batterileverantör. Bolaget siktar på att ta in 140 miljoner euro i en listningsemission. Kapitalet ska användas till att investera i tillverkningskapacitet och man behöver även stärka sin balansräkning, där soliditeten i fjol var knappt åtta procent.
Hälften av emissionskapitalet är säkrat via pensionsbolagen Varma och Ilmarinen som satsar 40 respektive 30 miljoner i bolaget. Besked om villkoren och tidtabellen för emissionen väntas i slutet av oktober.
Att bolaget väljer att gå in på börsen i de utmanande förhållanden som råder på marknaden just nu förklaras med den snabbt växande efterfrågan i batteribranschen.
Fördubblar volymen
Valmet Automotives batteridivision har på tre år gått från noll till drygt 80 miljoner euro i omsättning. Det första halvåret i år var tillväxten 160 procent och rörelsevinstmarginalen i divisionen höga 23 procent.
Målet är att till 2026 nå en omsättning på en miljard euro, varav batteritillverkningen ska stå för 40 procent, lika mycket som kontraktstillverkningen av bilar. Den återstående delen ska komma från tak- och kinematiksystem.
I fjol omsatte koncernen 570 miljoner och gjorde en rörelsevinst på 36 miljoner. Företaget har 4.450 anställda i tre länder. Bolaget ägs i dag till 38,5 procent vardera av finländska familjebolaget Pontos och statliga Industriinvestering, medan resterande 23 procent innehas av bolagets strategiska partner, den kinesiska batteritillverkaren CATL.
Valmet Automotive grundades 1968. Fabriken i Nystad har sedan starten byggt cirka 1,8 miljoner bilar, främst Saab, Talbot, Opel, Porsche och Mercedes. Tillverkningen av Mercedes GLC upphörde i juni till följd av modellbyte, medan A-klassen byggs vidare. Nästa höst börjar man även producera sportmodellen Mercedes-AMG GT. Bolaget har också skrivit avtal med tyska Sono Motors och holländska Lightyear om att bygga nya elbilar.
Företaget har nu tre batterifabriker i Nystad, i Salo och nära Stuttgart i Tyskland. Man utesluter inte nya etableringar i Mellaneuropa, nära de stora bilfabrikerna. Därutöver tillverkas taksystem till öppna bilar i Tyskland och Polen.