EU-kommissionens ursprungliga förslag var att helt stoppa strömmingsfisket såväl norr som söder om Åland. Landskapsregeringen har tillsammans med Finlands regering arbetat intensivt för att ändra förslaget.
Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) är därför glad att de långa nattliga förhandlingarna gav resultat.
– Jag är mycket nöjd över att vi lyckades uppnå enighet kring att fortsätta fiska strömming och sill i Östersjön. Det är ett viktigt fiske både för hela den åländska fiskerinäringen och en del av vårt kulturarv. Det är uppenbart att Östersjön inte mår så bra som vi skulle önska, men ett totalt fiskestopp är inte rätt väg att gå. Det här beslutet möjliggör även för ett fortsatt kvotutbyte så att det vetenskapliga fisket efter torsk kan fortsätta, säger han i ett pressmeddelande.
Han deltog i mötet i Luxemburg tillsammans med landskapsregeringens ministerråd Anton Nilsson och Finlands jord- och skogsbruksminister Sari Essayah (KD).
För laxfisket ska föreslagna skyddsåtgärder utredas vidare av forskningsinstitutet ICES förrän ett slutgiltigt beslut fattas. Förhoppningen är att laxfiske ska kunna bedrivas även nästa år, men med olika begränsningar i tider, platser och fångstmängder även för fritidsfisket.
– Laxen är viktig för våra yrkesfiskare och trollingfisket är lika viktigt för den åländska turismen. Vi kämpade hårt för att få till en lösning redan under mötet men kommissionen stod på sig. Därför måste vi nu vänta på att forskarna ger oss en bättre bild av vilka åtgärder som fungerar innan rådet kan fatta ett slutgiltigt beslut om att tillåta laxfisket, konstaterar Fredrik Karlström.
Han påpekar att LR har prioriterat den här frågan högt och att han därför deltog på plats i förhandlingarna i Luxemburg.
– Det är viktigt att Åland tar alla chanser vi kan att vara med och påverka på EU-nivå när beslut som påverkar vår vardag fattas.