Viking Line gjorde under det tredje kvartalet en rörelsevinst på 26,9 miljoner euro. Det var något bättre än samma period i fjol och även högre än motsvarande period 2019, trots att kostnaden för bunker nu är elva miljoner högre än 2019. Under fjolåret ingick även en engångspost på 10,7 miljoner från försäljningen av terminalen i Åbo.
Omsättningen steg från 97,5 till 170,4 miljoner och koncernens nettovinst blev 19,3 miljoner, vilket är dubbelt högre än tredje kvartalet 2021 rensat från engångsposter. Antalet passagerare under årets viktigaste kvartal nära nog fördubblades till 1,85 miljoner, men låg fortfarande 250.000 under volymen från samma period 2019.
– Vi har en annan målsättning med biljettpriserna nu och accepterar en lägre beläggning, men intäkten per passagerare har stigit enligt plan och nått samma nivå som före pandemin. Det måste man vara nöjd med, säger Jan Hanses.
Han betecknar kvartalets resultat som gott.
– Bränslepriserna är förskräckligt höga, men det är bra att vi har lyckats kompensera resultatet genom prishöjningar och bunkertillägg.
Rederiets bränsletillägg på personbiljetterna har även förlängts till årets slut.
– Däremot har fraktvolymerna lidit av kriget i Ukraina. Transittrafiken till Ryssland har i praktiken upphört.
Effektivare organisation
För årets nio första månader redovisas en omsättning på 370 miljoner jämfört med 169 miljoner samma period i fjol. Rörelseresultatet blev 18,9 miljoner mot 26,0 i fjol, trots att bränslekostnaderna var 44,8 miljoner högre.
Viking Line har i år uppnått nästan samma omsättning som det senaste normalåret 2019, då den var 380 miljoner. Årets rörelsevinst var till och med högre än de 17,5 miljoner som genererades under de tre första kvartalen 2019.
Det har skett samtidigt som rederiets personal har minskat med omkring 400 personer, varav cirka 300 ombordanställda, vilket innebär att effektiviteten ökat.
Jan Hanses lyfter fram hela organisationens insats och framhåller att det skett trots den personalbrist som råder i servicebranschen.
– Många har försvunnit till andra branscher, men vi har pensionärer som kommit tillbaka på jobb. Det är vi glada för.
Nettovinsten efter nio månader uppgår till 9,5 miljoner jämfört med 22,7, men i resultatet för 2021 ingår även försäljningsvinster på 23,8 miljoner.
Rederiet har nu avslutat alla statsgarantier för likviditetslånen och betalat bort checkkrediter på 15 miljoner.
Hösten bra bokad
Viking Lines ledning förväntar sig en fortsatt god utveckling under slutet av året, men varnar för riskerna med oljeprisutvecklingen. Samtidigt har konkurrensen i trafiken minskat vilket anses ge förutsättningar att motverka resultateffekten av dyrare bunker.
Försäljningen av Amorella till Corsica Ferries ger också ett välkommet tillskott.
– Resultatpåverkan är 15 miljoner som intäktsförs under fjärde kvartalet, säger Jan Hanses.
Hur ser bokningsläget ut i höst?
– Det ser helt hyggligt ut. Försäljningen är på en god nivå och i linje med det som förverkligats. Konferensgrupperna har kommit tillbaka och överträffar nu nivån från 2019.
Han förväntar sig nu en lugn resa fram till året slut om det inte sker några överraskningar.
– Det är svårare att ge prognoser längre fram, men där har vi en offensiv planering, säger Jan Hanses.
Koncernens utsikter för verksamhetsåret 2022 är oförändrade jämfört med halvårsrapporten, vilket innebär att rörelseresultat förväntas bli något sämre än utfallet för 2021.