Elbolagens vinster har varit i fokus sedan utbrottet av elkrisen förra året. Som ett svar på detta enades EU-länderna i höstas om ett vinsttak för energibolag gällande elbolagens avkastning från elproduktion. Finland implementerade direktivet under vintern men valde emellertid en lite hårdare tillämpning när man införde en mer generell beskattning av elbolag.
På Åland redovisar både Mariehamns Energi och Ålands Elandelslag betydande resultatförbättringar jämfört med 2021. Mariehamns Energi gjorde 2022 en rörelsevinst på 950.000 euro och för Ålands Elandelslag blev rörelsevinsten 4,7 miljoner euro. Det kan jämföras med förluster på 600.000 euro respektive 90.000 euro 2021.
I ett nordiskt och europeiskt perspektiv har diskussionen om elbolagens vinster emellertid handlat om privata elbolag som verkar i syfte att tjäna pengar till sina ägare. Mariehamns energi ägs av Mariehamns stad och Ålands Elandelslag ägs av sina medlemmar.
– Det går inte att jämföra över huvud taget. ÅEA gör allt de kan för att hålla så låga priser som möjligt för sina medlemmar på landet och vi gör allt vi kan för mariehamnarna. Visst, kommunen tar ut en liten dividend, men det hör till och det är pengar som ändå kommer mariehamnarna till gagn på något sätt, säger Mariehamns Energis vd Robert Kjellberg.
Lägre produktionskostnader
Gemensamt omsatte de två bolagen knappt 55 miljoner euro 2022, att jämföra med drygt 40 miljoner euro 2021. Ökningen förklaras av de högre elpriserna. Årsmedelpriset för elområde SE3, dit Åland hör, var en fördubbling gentemot årsmedelpriset för 2021 och det högsta någonsin.
När det gäller Mariehamns Energi var emellertid inte elhandeln avgörande för resultatet.
– Vi gick faktiskt minus på elhandeln. Det är inte önskvärt, men det var ett år med svängiga rörelser på marknaden och vi har försökt hålla låga tariffpriser. När marknaden blev väldigt volatil under hösten hann vi inte kompensera för det fullt ut, säger Robert Kjellberg.
Förklaringen till det positiva resultatet ligger i stället i fjärrvärmeverksamheten, som under året genererade en vinst på knappt en miljon euro.
– Det var ett väldigt varmt år, vilket resulterade i att vi behövde köpa in mindre bränsle och att produktionskostnaderna blev lägre än budgeterat.
Tog höjd
David Karlsson på Ålands Elandelslag konstaterar att 2022 var ett år fyllt av risker.
– Vi ska komma ihåg att 2021 var ett ganska utmanande år för elhandeln. Vi gjorde en stor förlust då och stod inför ganska stora utmaningar. Sedan gick vi in i ett nytt år med väldigt stor osäkerhet och höga priser och där har vi lyckats leverera väl. Vi har hållit bland de bästa priserna i Finland och ändå gjort ett bra resultat.
Han beskriver resultatet som en nödvändighet.
– De risker som vi har burit och fortsätter att bära är enorma jämfört med hur det varit tidigare. Vi har ett helt annat behov av likviditet, så vi var tvungna att se till att det gick bra. Ett år till med förlust hade inte varit ett alternativ.
Han konstaterar också att det under ett år som 2022 är svårt att träffa rätt med en budget.
– Man prissätter och tar höjd för risker på ett helt annat sätt. Annars är risken lika stor att man gör två miljoner i förlust.
Stannar kvar
För att klara av likviditetskraven på elmarknaden hade Ålands Elandelslag under året som mest kreditfaciliteter på 18 miljoner euro. Man anhöll också om garantier på tio miljoner euro från landskapsregeringen, som dock aldrig behövde nyttjas.
– Det hade vi aldrig gjort om vi inte hade varit i en stressad situation, men vi löste det på egen hand till slut. Det var ett tufft läge och att då göra ännu ett förlustår fanns inte på tapeten. Det går inte att gå till banken med två förlustår i ryggen och försöka låna belopp som är långt över de nivåer som är normala för ett bolag som Ålands Elandelslag.
En höst som blev mildare än förväntat bidrog också till det goda resultatet.
– Det i sin tur gjorde att vi kunde ta en större risk nu på våren när vi gick in och sänkte priset i ett tidigare läge än vad vi annars hade gjort. Vinsten försvinner ingenstans utan blir kvar i bolaget och vi står inför ännu en vinter som kan bli turbulent. Ska man vara på elmarknaden behöver man stå starkt finansiellt.
Över tid
På elnätssidan försämrades samtidigt resultatet under 2022, vilket i praktiken betyder att elnätsavgiften inte täcker kostnaderna för att underhålla och bygga ut elnätet.
På frågan vad som är en önskvärd resultatnivå för Ålands Elandelslag svarar David Karlsson att man funderar ganska lite över enskilda år.
– Vi fokuserar inte så mycket på vinst, utan på ett kassaflöde som över längre tid jämnar ut sig. Det varierar från år till år men det viktigaste är att våra intäkter täcker kostnader och investeringar. Det finns inget annat intresse. Vi delar ju aldrig ut någon vinst så det finns ingen orsak att år ut och år in göra större vinster än nödvändigt.
Vinst ingen självklarhet
Vad gäller diskussionen om elbolagens vinster i ett större perspektiv tycker han att den är missvisande.
– Att bara prata om elbolag som gör vinst ger en missvisande bild. Många gjorde också förlust men det pratar ingen om. Det var verkligen inte en självklarhet att göra vinst i fjol. Bolag som ägt mycket produktion har haft chans att kamma hem stora vinster, men så enkelt har det inte varit för ett vanligt elbolag.
Vad gäller den så kallade windfallskatten är det ännu oklart huruvida den tillämpas på Åland, men han är kritisk mot utformningen.
– Det är ju mer produktion som behövs och att i det skedet gå in och säga att vinsten ska beskattas mer kommer att skapa osäkerhet som kompenseras med högre marginaler. När det gäller Ålands Elandelslag ska vi också komma ihåg att vi tar in de pengar som behövs för att driva verksamheten långsiktigt, om det då tillkommer en extra skatt så är det pengar som måste komma in någon annanstans ifrån.
Bokslut
Mariehamns Energi, bokslut 2022
(1.000 euro)
2022, 2021
Omsättning 24.457, 19.041
Rörelsevinst 951, -603
Vinst 428, 0
Ålands Elandelslag, bokslut 2022
(1.000 euro)
2022, 2021
Omsättning 29.406, 22.084
Rörelseresultat 4.747, -90
Vinst 2.834, -99