Amalias limonadfabrik trotsar det skakiga klimatet på finansmarknaden och har inlett en emission som pågår till den sista mars nästa år.
– Den främsta målsättningen är att få in kapital för att ta över hela ägandet i bageriet Johannas hembakta och i Mercedes Chocolaterie, bolag där vi redan är delägare. Med alla verksamheter i samma bolag kan vi effektivera såväl inköp som distribution och administration, förklarar Tony Asumaa.
De övriga delägarna i de båda bolagen har fått ett uppköpserbjudande bestående av både pengar och aktier i Amalia.
– De har accepterat budet, så den strukturförändringen blir av.
I styrelsen för limonadbolaget sitter förutom Tony Asumaa även Mats Perämaa och Lukas Fagerholm.
Logistik och ekonomi
Aktieemissionen inleddes i tisdags och verkar ha fått ett gott mottagande.
– Första dagen har gått över förväntan. Man vet ju inte hur det ska gå och när det är rätt tid för en emission. För oss var det dags nu. Vi har ju också 459 gamla aktieägare som har företrädesrätt till emissionen och där är det stort intresse, säger Tony Asumaa.
Han konstaterar att det efter åtta år är dags att ta nästa steg och göra limonadfabriken till ett centrum för mathantverk.
– Bageriet har för små utrymmen i Grelsby. Det finns potential att producera mycket mera, eftersom allt säljs slut varje dag. Genom att få bageriet och chokladtillverkningen under samma tak i Lemland får vi synergifördelar i produktionen. Verksamheterna har också olika högsäsonger och det betyder att kassaflödet blir jämnare.
Vill producera egen el
Genom att ha allt under samma tak tror Tony Asumaa att attraktionskraften för hela anläggningen ökar.
– Vi har nu cirka 25.000 besökare per år, men våren 2023 ser ut att bli något extra. Vi ligger strategiskt till för turismen när det tillkommer nya fartygsanlöp i Långnäs.
Med ett bolag i stället för tre minskar också byråkratin som det innebär att driva företag och ha personal.
En del av det nya kapitalet ska användas till att minska elkostnaderna.
– Vi byggde till 160 kvadratmeter i somras och har nu ett tak mot söder där vi kan montera 70 solpaneler. Det skulle täcka drygt 30 procent av vårt elbehov, som är ganska stort både i pastöriseringsprocessen i fabriken och i bageriugnarna.
Kalkylerar med tillväxt
De tre bolagen omsatte i fjol 411.000 euro och gjorde ett rörelseresultat på 28.000. Tillväxten beräknas bli mellan tio och 15 procent per år.
– Målsättningen är att 2024 nå en miljon i omsättning och en rörelsevinst på 100.000, säger Tony Asumaa.
Hans bolag EmmaLi-gruppen är i dag största ägare med 63 procent i bolaget som formellt heter Bryggeri Ab Bock Wasa. Några ägare har runt två procent. Bland dessa märks Dermoshop-grundaren Henry Backlund från Korsnäs.
– Vi har omkring hälften av våra ägare i fastlandet. De är goda ambassadörer för våra produkter och ser till att få in dem på butikshyllorna.
Hur mycket ska du satsa själv i emissionen?
– Det beror på hur emissionen går, men det viktiga är inte att behålla majoriteten. Vi jobbar för alla aktieägare och de hoppas naturligtvis på dividend, säger Tony Asumaa.