I dag pratar Anders Hägerstrand på Näringslivsdagen om hur oberoende journalistik bidrar till att skapa ett mer hållbart näringsliv. Förhoppningen är att väcka tankar och ifrågasätta.
– Jag tänker lyfta vad som skulle kunna göra det åländska näringslivet ännu mer hållbart, modernt och konkurrenskraftigt.
Före han går in på dagens näringsliv under intervjun blickar han tillbaka på millennieskiftet.
– När jag växte upp och gick i lyceet blomstrade Åland. Vi hade fyra starka börsföretag som var grunden i näringslivet. Efter det har Birka och Chips försvunnit från börsen samtidigt som Ålandsbanken och Viking Line gått igenom tuffare perioder.
Ljuset i tunneln för rederierna
Han framhåller betydelsen för Åland att ha framgångsrika börsföretag eftersom de är ansiktet utåt för näringslivet.
– Entreprenörerna och de mindre företagen är dragloket i ekonomin men det är börsbolagen som till stor del styr hur omvärlden ser på näringslivet i en region. Går det bra för Ålandsbanken och Viking Line ger det mer positiv bild av hela Ålands näringsliv, säger Anders Hägerstrand.
Han är imponerad av Ålandsbankens resa de senaste åren.
– Banken har gått från klarhet till klarhet. Viking Line har efter sina modiga investeringar i nybyggen nu vunnit slaget om Åbolinjen och jag tycker att det, trots ett svårt omvärldsläge, går att se ett ljus i en lång mörk tunnel för aktieägarna. Jag har tidigare inte hört folk i näringslivet i Stockholm prata positivt om Finlandsfärjor, men nu hör jag lovord om Viking Glory vilket bådar gott.
Framgångsrika decennier
En intressant framtidsfråga, tycker Anders Hägerstrand, är hur det åländska näringslivet utvecklas när de som nu sitter på den största makten lämnar över.
– Det åländska näringslivet har de senaste decennierna präglats av sällsynt framgångsrika affärsmän, jag tänker på till exempel Anders Wiklöf, Ben Lundqvist och Trygve Eriksson. Deras framgångar gör att Åland sett till befolkningsstorleken har stora företag som dessutom styrs av starka åländska privata ägare. Det vill jag påstå att är närmast ovärderligt för Åland men ingen självklarhet – med dålig ägarstyrning kan man snabbt förlora kontrollen.
Varför är det viktigt med privata åländska ägare i de stora företagen?
– För det första för att affärsmän i de allra flesta fall månar om det samhälle de lever i, till exempel när det gäller arbetsplatser. För det andra för att vinsterna i hög grad stannar på Åland. För det tredje för att företag blir mer framgångsrika med starka privata ägare jämfört med om politiker eller tjänstemän på finansiella institutioner har inflytande och makt över ägarstyrningen.
På tal om politik, vad anser du om landskapets näringspolitik?
– Jag har ingen åsikt om den. Så länge man inte har skattebehörighet kan man inte bedriva en riktig näringspolitik.
Överinvestering i vindkraft
På frågan om vad han tror på de Ålandsanknutna vindkraftssatsningarna säger Anders Hägerstrand att han inte är någon expert på vindkraftsindustrin men höjer ett varningens finger:
– En lärdom jag har dragit genom åren är att när alla springer åt samma håll i industrier som är kapitaltunga och har långa ledtider så brukar det bli överinvesteringar.
Att världens energiproduktion behöver ställas om är det ingen fråga om, säger han. Däremot är han inte säker på att det blir lönsamt med så många aktörer som samtidigt satsar på samma segment inom energiskiftet.
– Att vindkraft kommer att skapa stor lönsamhet för Åland är jag långt ifrån säker på.