Beskedet om att Viking Line lägger ned trafiken mellan Mariehamn och Kapellskär redan den 8 januari har tagits emot med oro bland de åländska företagen.
– Det var överraskande att det sker så snabbt, om mindre än en månad. Så här stora förändringar kommer oftast med längre framförhållning. Men det visar på sårbarheten när vi bor på en ö och är beroende av transporter.
Han konstaterar att det påverkar många delar av näringslivet, inte bara export och inresande.
– Det gäller att hitta andra transportvägar och lösningar för att få det att fungera. Kapellskärsrutten är ju inte den enda. Man får skapa nya upplägg, men det är klart att det blir mycket längre väg via Stockholm.
– Vi får kalla in logistikutskottet för att diskutera det här. Vi hade nyligen möte om flygtrafiken.
”Har tagit ansvar”
Enligt Jan-Erik Rask är det sannolikt att rederiets beslut aktualiserar skattegränsdiskussionen.
– Jag hoppas att det blir sakligt och inte leder till en vulgärdebatt om skatteundantagets roll.
Som helhet är färjtrafiken en jättestor fråga för hela det åländska samhället, menar han.
– Vi tar mycket för givet och Rosella har alltid funnits där, men världen ser inte ut som tidigare. Vi ska komma i håg att det handlar om en industri som är inriktad på att göra bra affärer. Viking Line är ett börsbolag och om det är så att den här rutten gått med förlust i tiotals år så tycker jag att man kan säga att rederiet tagit ett ganska stort samhällsansvar.
Krävs förändring
Vad som händer framåt våren blir intressant.
– Nu får vi ett gap i trafiken från januari. Det brukar ju vara trafikuppehåll under vintern, men vad ska vi göra om det inte kommer något nytt alternativ i vår. Ska vi acceptera skadan och gå vidare, frågar Jan-Erik Rask retoriskt.
Han påpekar att trafik på linjen kräver förändringar.
– Det handlar om teknik och miljö men faktum kvarstår, det hänger på lönsamheten. Ett nytt fartyg innebär också ökade kapitalkostnader.