Bildningsnämnden beslutade i somras i skolornas arbetsplaner för läsåret 2018-2019 att en mobilfri testperiod ska genomföras från höstlovet 2018 till sportlovet 2019.
Anders Eriksson, rektor vid Övernäs skola, säger att eleverna vid skolan känt till mobilförbudet men att han under morgonens informationsmöte informerade om praktiska detaljer.
– Under dagen har jag också hört mig för och det är många elever som valt att lämna telefonen hemma. De som inte gjort det lämnade in telefonen i en låda med klassens namn och i slutet på dagen får de hämta ut den igen.
Hur har eleverna reagerat?
– Det har känt till det en tid och bildningsnämnden har ju hört elever, lärare och Hem och skola redan innan man fattade det här beslutet. Det har inte varit någon upprörd stämning men det är klart att många säkert tycker att det skulle vara bättre att få använda telefonen. En förändring är alltid en förändring.
– Eleverna är sunda och förstår att det finns både för- och nackdelar. Allt de gör på mobilen är inte bra men det är inte heller dåligt. Det fattar de och det är det som ska utvärderas.
Mera sorl
Anders Eriksson berättar också att han under dagen rört sig i korridorerna för att ta stämningen bland eleverna. Ännu har han inte sett någon elev som tasslat med sin telefon.
– Precis som du och jag sitter med telefonerna när vi är på flygplatsen eller i tunnelbanan har eleverna tidigare använt dem i skolan. En lärare konstaterade faktiskt att ljudet i skolan har förändrats. Från att tidigare ha varit ganska tyst hör man nu ett sorl i korridorerna. Lärarens uppfattning var att det pratades mera.
Eftersom elever i samma klass kan avsluta dagarna med olika lektioner säger Anders Eriksson att det finns en del praktiska utmaningar för att få det att fungera.
– Vi pratar med elever och lärare och utvärderar det.
En del av den externa utvärdering har bestått av att eleverna svarat på en enkät innan testperioden började.
– Jag antar att resten av utvärderingen görs på samma sätt. Det är lätt att administrera och göra och det handlar om en ganska rejäl period fram till vecka 8 2019. Då ska utredningen ge vid handen hur den här förändringen påverkat situationen.
Bättre koncentration
Henrik Boström säger att syftet med testperioden är att kartlägga hur elevmiljön i skolorna påverkas.
– Om eleverna blir mer sociala i stället för att sitta med telefonerna. Det kan också förhindra fotografering i prekära situationer. Sedan har det visat sig att koncentrationen ökar ju mindre mobiltelefonen är inblandad så förhoppningsvis ska även betygen bli bättre på sikt.
Under testperioden kommer en utomstående person att utvärdera förändringen. Henrik Boström säger utredningen är oberoende och att den ska ge en fingervisning om hur nämnden ska gå vidare med frågan.
– Det är en utomstående person som gör utvärderingen och det är meningen att det ska vara så. Vi vill kunna titta till resultaten och konstatera att det är så här det är.
Inte bakåtsträvande
På bland annat Ålandstidningens debattsidor har bildningsnämndens beslut den senaste tiden både ifrågasatts och kritiserats. Bakåtsträvande och verklighetsfrånvänt är några av orden som använts. Men Henrik Boström menar att mobilförbudet inte alls är bakåtsträvande.
– Man måste klara av att använda telefonen med måtta. Att alla elever sitter på rad med varsin telefon i handen är inte det. Hjärnan måste få vila när det är rast. Vi ska vara rädda om vår framtid och ungdomarna är vår framtid.
Han säger att han tagit del av de synpunkter som riktats mot nämndens beslut.
– Det finns de som har reagerat starkt men majoriteten har inte sagt någonting. Det kan man tolka som man vill. Till och med i Silicon Valley, där flera av de här telefonerna är skapade, vill föräldrarna ha mobilfri skola för att barnen inte ska använda den så mycket.
Henrik Boström säger att skolorna ska vara utrustade med tillräckliga redskap för att mobilfrånvaron inte ska lämna ett hål i undervisningen.
– Många har också fört fram att mobilen är bra när eleverna vill fotografera läxor. Visst är det ett smidigt sätt men det går nog att skriva ner dem också.
Ring skolsekreteraren
Henrik Boström säger att den förälder som måste ha kontakt med sitt barn kan ringa till skolsekreteraren som för vidare budskapet.
– När skolan är slut är det bara för eleverna att ringa och berätta om de åker iväg på träning eller till en kompis. Skolan är bara mellan 9 och 15 så det finns 18 timmar kvar av dygnet att använda telefonen.
Ska elever som till exempel behöver telefonen som ett medicinskt hjälpmedel också tvingas vara utan den.
– Det finns säkert andra sätt att göra såna saker. Skolorna får ta ställning till det där men är det så att man behöver telefonen för hälsan kanske man får göra ett undantag.
Kevin Eriksson