I dag träder vårdgarantin i kraft inom den offentliga hälso- och sjukvården på Åland. Vårdgarantin innebär att man som patient har rätt att få vård inom rimlig tid.
VÅRD Landskapsregeringen beslöt för en tid sedan införa vårdgaranti inom den offentliga hälso- och sjukvården också på Åland.
Det innebär att varje enskilt patientfall inom rimlig tid ska få nödvändig kontakt med hälso- och sjukvårdsutbildad personal och vården kunna verkställas.
LR fastslår att vårdtjänsternas tillgänglighet är en viktig del av kvaliteten, och har har utfärdat föreskrifter för hur vårdgarantin ska tillämpas.
Primärvården
I primärvården ska en patient vardagar under tjänstetid omedelbart få kontakt med hälsocentralen.
Om en bedömning inte kan göras vid första kontakten ska det ske senast tredje vardagen. För specialiserad vård krävs remiss, brådskande vård ges omedelbart.
Inom skälig tid, dock inom tre månader, ska medicinskt nödvändig vård, ordnas.
Vårdgarantin berör i detta skede inte tandvården.
Specialvården
I specialsjukvården ska bedömning av vårdbehovet inledas senast inom tre veckor från det remissen anlände, och vården ordnas inom skälig tid, dock inom sex månader.
Inom mentalvården för barn och unga ska vård ordnas inom tre månader.
Om ÅHS inte kan ge vård ska de ordna vården på annat sätt utan extra kostnader för patienten. ÅHS är inte skyldig ersätta vård som patienten på eget initiativ sökt på annat sätt.
Dokumentation
Social- och miljöminister Katrin Sjögren (lib) säger att vårdgarantin fungerar på samma sätt som i Finland, där vad som kan anses vara rimlig tid även hämtats.
Den träder helt i kraft 1 juli, men redan från 1 april gäller en övergångsperiod då ÅHS ska utarbeta administrativa rutiner för hur det ska gå till.
Det gäller till exempel dokumentation av patientkontakt. ÅHS ska halvårsvis redovisa och analysera den aktuella kösituationen till landskapsregeringen.
Även missbrukare ska få vårdgaranti¶
En vårdgaranti också för missbrukare vill socialminister Katrin Sjögren (lib) införa.
VÅRD Katrin Sjögren vill ta grepp om missbrukarfrågorna. I första hand planeras ett miniseminarium om vårdkedjan inom missbrukarvården. Hon aviserar också en plan för att förbättra stödet för missbrukarnas anhöriga.
– Vi ska få ihop allt så att anhöriga vet vart de ska vända sig, säger Sjögren.
Ett fortbildningspaket om dubbeldiagnoser, missbrukare med psykiatrisk diagnos, ska också tas fram.
– De kan ha mått dåligt sedan sex–sju år. Missbruket är ett sätt att möta det.
Katrin Sjögren funderar också på en vårdgaranti för missbrukarvården, lik den som införts för den offentliga hälso- och sjukvården.
– Också missbrukare skulle få garanterad rätt att inom viss tid börja på vårdprogram, säger hon.
I Danmark är tidsrymden 14 dagar, i Norge 30 dagar.
Ålandstidningen