Slakten av den regnbågslax som odlats i de fiskodlingar som drabbades av fisksjukdomen IHN i våras är så gott som avklarad, säger Bengt Michelsson, chef för social- och miljöavdelningen vid landskapsregeringen (LR).
– Slakten borde vara avslutad senast på måndag.
Sammanlagt rör det sig om över en halv miljon kilo regnbågslax som slaktas.
Parallellt har man påbörjat fortsättningen på arbetet, alltså att utrustningen ska saneras, säger han.
Saneringen görs enligt ett visst program som Livsmedelsverket har tagit fram. Kassarna som fisken hålls i i havet ska tvättas, torkas och eventuellt färgas om. Dessutom ska all utrustning som hör till produktionen inklusive båt och slakteri rengöras.
Saneringsarbetet görs av personalen på fiskodlingarna och LR övervakar arbetet genom en projektanställd person vid Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM).
– Livsmedelsverket, alltså staten, har hittills stått för kostnaderna som gäller avlivningen, marknadsvärdet på den avlivade fisken och saneringen, säger Bengt Michelsson.
Däremot är det en ”mer öppen” fråga om fiskodlarna kan få någon ersättning för produktionsbortfallet under den tid som anläggningarna måste stå tomma efter saneringen, säger han. Det handlar om en period på cirka 16 veckor.
– Den förlusten är inte lika given att man får ersatt. Det kan prövas, det finns utrymme för det i lagen om djursjukdomar, men det baseras på hur hårt ekonomiskt man har drabbats.
Testar vild fisk
Just nu håller LR veckovisa möten med Livsmedelsverket, ÅMHM och Jord- och skogsbruksministeriet om IHN-situationen. Under hösten inleds tomperioden innan fiskodlarna får börja föra in ny fisk i sina anläggningar.
Samtidigt gör man från myndighetshåll försök att fånga in vild, förrymd lax i näromgivningen kring de drabbade fiskodlingarna.
– Vi vill se om det finns risk för att vild fisk är smittad. Vi behöver kontrollera det, för det påverkar bedömningen av tomperioden, säger Bengt Michelsson.
IHN-viruset spreds till fiskodlingarna Flisö fisk och Nordic Trout på Föglö i samband med import av regnbågslax från en dansk fiskodling i våras.