Hösten 2020 väckte dokumentären ”Estonia – fyndet som förändrar allt” stor uppmärksamhet. I dokumentären presenterades filmmaterial på ett fram till dess okänt hål i skrovet på fartygets styrbordssida.
För att granska uppgifterna i dokumentären, och för att överväga om slutsatserna som drogs i haverikommissionens rapport från 1997 behöver revideras, tog Estlands utredningsmyndighet initiativ till att nya undersökningar skulle göras. Olycksutredningscentralen i Finland och Statens haverikommission i Sverige har bistått Estland i det arbetet.
Enligt den preliminära bedömningen av resultaten finns det inget som tyder på någon form av kollision innan fartyget sjönk. Det finns heller inget som hittills indikerar att en explosion i bogen skulle ha inträffat, eller några bevis för att militär utrustning skulle ha fraktats med fartyget den aktuella turen. I det senare fallet har uppgifter begärts in från Sveriges försvarsmakt, och svaren ska ännu analyseras.
Nya Estoniautredningen
• I september 2020 släpptes en dokumentär med bilder som visar hål i fartygets styrbordssida.
• Estlands säkerhetsmyndighet inledde efter det, med bistånd av motsvarande myndigheter i Finland och Sverige, en preliminär bedömning av de nya uppgifterna. Efter att ha tagit del av filmbolagets råmaterial och undersökt bogvisiret som förvaras i Sverige kom myndigheterna fram till att det fanns anledning att fortsätta utredningen på plats vid vraket.
• Vrakets exteriör samt sjöbotten runt Estonia har undersökts. I somras genomfördes en 3D-laserskanning av vraket. Det finns även 45.000 nytagna bilder.
• I går publicerades en interimsrapport om de undersökningar som hittills gjorts. Vid en presskonferens redogjordes dels för några preliminära slutsatser, dels för vilka undersökningar som återstår att genomföra.
Källa: Svenska statens haverikommission.
Har vridit sig
I rapporten konstateras att vraket har allvarliga strukturella skador på skrovet, och att de kan matchas till bergsformationerna på havsbotten. Eftersom fartyget under åren vridit sig cirka 13 grader har en större del av styrbordssidan blivit synlig.
Estonia bedöms vidare inte ha varit sjövärdig, och åter igen pekas brister i bogvisiret ut. Rene Arikas, chef för den estniska haverikommissionen, sade under gårdagens presskonferens att någon inspektion av bogpartiet inte utfördes men att fartyget ändå certifierades.
– Om en sådan inspektion hade genomförts enligt de regler som finns hade bristerna i visirkonstruktionen kunnat upptäckas, och olyckan skulle troligen inte ha inträffat.
Bildbank
Vraket efter Estonia fotodokumenterades i somras, ett arbete som resulterat i 45.000 bilder från exteriören och dessutom har en ny tredimensionell modell tagits fram. Dessa kan allmänheten ta del av på Statens haverikommissions hemsida.
Utredningsmyndigheterna vill fortfarande bland annat ta prover från de skadade partierna och undersöka bildäck. De återstående undersökningarna kan slutföras som tidigast under nästa år.
Estonia förliste den 28 september 1994 på väg från Tallinn till Stockholm. Av de 989 personerna ombord omkom 852 medan 137 personer räddades.