På kajen i Färjsundets hamn lastas främst flis och andra trävaror för export till pappersindustrin. Det lastas cirka 120.000-200.000 ton per år i hamnen. Kajen byggdes 1994-95 men en renovering blev med tiden nödvändig.
– Locket på den gamla kajen var av asfalt och den höll helt enkelt inte längre. Den blev mjuk och kantstött och höll inte för alla tunga fordon, säger Kjell Silfvernagel.
– Maskinerna blir allt tyngre och större. Den kran som vi lossar virke med väger exempelvis 100 ton, säger produktionschef Daniel Sundblom.
Den tidigare kajen lutade och det problemet har man nu sluppit då man gjutit kajen i betong. Även avrinningen fungerar nu som den ska.
– Nu måste betongen härda och vi får vänta fyra till fem veckor innan vi börjar belasta den. I slutet av september räknar vi med att kunna ta den i användning.
– Också säkerheten har förbättrats enormt i samband med renoveringen, något som är viktigt, säger Kjell Silfvernagel.
Stor exporthamn
Vecka 38 räknar man med att kunna börja belasta större flisbåtar.
– Normalt kommer en flisbåt per vecka ungefär och då belastar vi ungefär 7.500 kubikmeter. På de största båtarna som kommer kan man lasta över 9.000 kubikmeter, säger Daniel Sundblom.
Flisen lastas i lastrummet, medan björkmassaved lastas på däck.
– Det här är Ålands största exporthamn om man ser till mängden ton varor som lastas. Den är också Ålands Skogsindustriers livsnerv, säger Daniel Sundblom.
Låga vattennivåer är något som oroar då det kan begränsa verksamheten vid kajen.
– Maxdjupet har minskat med 50 centimeter och fortsätter det är det ingen bra utveckling. Det finns en plats i Färjsundets far som borde muddras men det står still hos myndigheterna. Än så länge är det ingen omedelbar fara, men om 20 år kan det vara annat. Det borde muddras nu, säger Kjell Silfvernagel och Daniel Sundblom.
Vid kajen tar man också emot mycket varor från den åländska skärgården. Av virket som under året hittills kommit till kajen har cirka tio procent kommit från skärgården.
– Men vi tar också emot varor från den åboländska skärgården, säger Daniel Sundblom.
Arbetet med kajen har löpt på smidigt och enligt plan. Kostnaden blev cirka 200.000 euro.
– Förhoppningsvis ska den nya kajen hålla i minst 30 år.