Arbetet med en koldioxidneutral sjöfartskorridor mellan Åbo och Stockholm har pågått redan under flera års tid. För Viking Lines del kan det till och med sägas sträcka sig tillbaka till 2013, då Viking Grace inledde trafik på rutten.
För lite mer än ett år sedan anslöt Viking Glory till rutten, och sedan 2022 har Viking Line tillsammans med Rauma Marine Constructions (RMC), Åbo Akademi och Kempower varit involverade i projektet Decatrip som arbetat för att möjliggöra just koldioxidneutral sjöfart mellan de två städerna.
Nu har rederiet också ingått ett liknande partnerskap med Stockholms hamnar och Åbo hamn. Målet är att trafiken ska vara koldioxidneutral senast 2035 och Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström, som på tisdagen tillsammans med vd Jan Hanses befann sig i Stockholm för att underteckna avsiktsförklaringen, säger att samarbetet är nästa steg i rederiets miljöarbete.
– Vi har jobbat mycket med miljöinnovationer redan i många år så för oss var det helt naturligt att skriva på det här pappret när Stockholms hamnar tog initiativet.
Ett samarbete
Viking Line har sedan tidigare undertecknat ett liknande avtal med hamnarna på båda sidor om Finska viken för trafiken mellan Helsingfors och Tallinn.
– Vi alla jobbar ju mot att linjen ska bli fossilfri, men det alla än så länge är ense om är att det ännu inte finns ett miljövänligt alternativt bränsle tillgängligt. Därför måste vi jobba med andra saker för att göra linjen så grön som möjligt.
Sedan i somras erbjuder rederiet sina passagerare möjligheten att minska sitt klimatavtryck genom att ersätta LNG med förnybart biobränsle. Det görs genom ett bränsletillägg på biljetten och innebär i praktiken att biogas blandas in i fartygsbränslet.
– Men tillgången är fortfarande begränsad och det skulle inte gå att köra på bara biobränsle. Dessutom är inte priserna realistiska, men man väntar på att det ska dyka upp olika alternativa syntetiska gaser.
En plattform
Fraktkunderna erbjuds nu också samma möjligheter, och nyligen har ett nytt konferenskoncept lanserats på samma tema.
Johanna Boijer-Svahnström säger att samarbetet med hamnarna på båda sidor ska utgöra en plattform där olika idéer kan diskuteras, och nya kontakter knytas.
– Det handlar om att linjen ska bli mera miljöanpassad. Vi kommer att jobba nära varandra och jag märker redan nu att det här kan öppna dörren för att förverkliga nya idéer och inleda nya samarbeten. Förhoppningsvis ansluter även de åländska hamnarna till det här i nästa skede i samarbetet.