Arbetet med revisionen av självstyrelselagen har pågått i över tio år. De förhoppningar och önskemål som de åländska politikerna förde fram initialt i förhandlingarna med den finska regeringen och riksdagspartierna har undan för undan bantats ned och försvunnit ur diskussionen.
Under den förra landskapsregeringen (LR) ledd av Katrin Sjögren (Lib) strandade förhandlingarna inför det senaste riksdagsvalet. I stället nåddes en överenskommelse mellan Finland och Åland om ett nytt ekonomiskt system.
Under regeringen Veronica Thörnroos (C) har förhandlingarna om en reviderad lag återupptagits, men arbetet har varit trögt både på grund av svårigheten i de ännu olösta frågorna och på grund av pandemin.
– Pandemin har förstås försvårat det här, det är helt klart. Alla normala förutsättningar för politiska samtal har försvunnit, och vårt behov av att diskutera de här frågorna på en politisk nivå, ansikte mot ansikte, har i praktiken varit omöjligt att uppfylla, säger vice lantrådet Harry Jansson.
Förslag på remiss
Trots problematiken valde den finska regeringen att i somras skicka ut ett förslag på ny självstyrelselag på remiss. Remissvaren gav dock snarare fler frågetecken än svar och avslöjade djupare klyftor i synen på hur den åländska autonomin bör utvecklas.
Ändå var Ålandsminister Anna-Maja Henrikssons (SFP) förhoppning då att den finska regeringen skulle kunna lägga en färdigförhandlad proposition till riksdagen nu i januari. Men Harry Jansson säger att så inte kommer att bli fallet.
– Revisionen är i dag allt för långt ifrån de åländska utgångspunkterna med tanke på vad Ålandskommittén under Tarja Halonen kom fram till och våra önskemål om ett utvidgat system för övertagande av behörigheter. Många av de positioner vi gav till den finska regeringen den 31 september i fjol är fortfarande olösta.
Proppen ur?
I går återupptog LR arbetet med revisionen på nytt efter julledigheten, och nästa vecka ska regeringen träffa lagtingspartiernas företrädare i självstyrelsepolitiska nämnden.
Kan det bli så att ni då drar proppen ur självstyrelselagsrevisionen och lägger ned arbetet för den här gången?
– Det är definitivt ett alternativ att lägga fram det förslaget, säger Harry Jansson.
– I och med att förslaget nu är så urvattnat kanske det inte finns någon anledning att göra en revision av lagen i sin helhet.
Arbetet med att revidera självstyrelselagen lider också av tidsbrist. Nästa år är det riksdagsval och ingen av de båda förhandlingssidorna har något intresse av att frågan blir ett slagträ i valdebatten. Diskussionen mellan LR och självstyrelsepolitiska nämnden kommer att handla om hur Åland ska förhålla sig till förhandlingar framgent, även om man väljer att sätta stopp just nu.
– Tanken är att även om vi inte kommer i mål med en helhetsreform så måste vi ha klart för oss hur vi går vidare. Vilket blir nästa större principiella beslut, vad tänker vi om det dels här på hemmaplan, dels hur tas det emot i Helsingfors?
– Min ambition, innan vi kastar yxan i sjön, är att ta en ny diskussion med de fem statssekreterare som är inblandade om en helhetsreform. Sedan får vi se lite vad responsen blir, säger Harry Jansson.
Har ni gjort några framsteg sedan i höstas?
– Vi har gjort några små framsteg som vi ska redovisa för nämnden, men inget avgörande. Helheten är fortfarande problematisk. Och efter remissrundan har grundslagsfrågan dykt upp på agendan igen.
Där, framför allt, tycks klyftan mellan Åland å ena sidan och finska ministerier och myndigheter å den andra snarast blivit större. Håller du med?
– Det är en bra sammanfattning. Det var nog en besvikelse att man inte tar Ålands internationella grundade rätt på större allvar. Det är på nytt den kanske största utmaningen, säger Harry Jansson.