Kumlinges kommuntekniker Stefan Prokupek har för närvarande en anställningsgrad om 60 procent av heltid. Men sedan han anställdes 2016 har arbetsmängden ökat, bland annat genom mer personalansvar, ansvar för avloppsreningsverk och upphandlingen av kommunala avtal inom tekniska sektorn.
– Saker har bara tillkommit och tillkommit och jag har förklarat att jag inte kan fortsätta så här, säger han.
Flera gånger de senaste åren har det också funnits ett behov av att utöka antalet timmar tillfälligt och i fjol aktualiserades frågan om en permanent utökning av arbetstiden till 80 procent, vilket för kommunens del skulle innebära ett ökat budgetanslag på ungefär 10.400 euro i året.
Facket förhandlade
För att säkerställa en god servicenivå och ledning inom den tekniska förvaltningen har byggnadstekniska nämnden tidigare föreslagit att kommunteknikern ska jobba 80 procent av heltid, vilket också tidigare personer på samma post gjort.
– Min föregångare slutade på 80 procent medan jag, först som vikarie, började på 60 direkt efter honom, säger Stefan Prokupek.
När anställningsgraden inte höjdes i årets budget kopplade Stefan Prokupek in fackförbundet Akava Åland, som i februari i förhandlingar med arbetsgivaren, det vill säga kommunen, krävde att tjänsten ska vara på minst 80 procent av heltid och att lönen ska justeras enligt gällande avtal för ledande tjänster inom den tekniska sektorn.
Flera villkor
Kommunen har nu jämfört kommunteknikerns anställningsprocent och lönenivå med andra kommuners och konstaterar att Kumlinge på båda punkter ligger under de andras. Mot bakgrund av det föreslår kommunstyrelsen inför fullmäktige att kommunteknikern ska jobba 70 procent av heltid, och även få ett påslag på drygt 260 euro per månad på den uppgiftsbaserade lönen. Alla tillfälliga utökningar av tjänsten ska också godkännas av styrelsen.
Stefan Prokupek säger att han kan acceptera det här till att börja med, men att han då också framfört att han vill att det ska göras en utvärdering efter en tid.
– Men om det senare står det ingenting i kommunstyrelsens beslut.
Stefan Prokupek reagerar även på de villkor som styrelsen föreslagit. Ett krav är att kunderna ska erbjudas mottagningstid på kommunkansliet tre fastslagna dagar i veckan, ett annat att kommunteknikern ska styra planerade privata ärenden som innebär frånvaro från jobbet till andra dagar än arbetsdagarna. Han ska även föra arbetsbok över arbetstid och -uppgifter.
– Det här är en bestraffning av en enskild person, jag undrar om de inte läst alla bilagor i ärendet som säger att förhållandet mellan arbetsuppgifterna och arbetstiden inte fungerar.
Om fullmäktige går in för 70 procent, med de villkor som styrelsen föreslår, vad gör du då?
– Jag kan inte acceptera villkoren. Jag förstår att de vill ha en viss tjänstenivå, med dagar då kunder kan komma in, men inte att jag måste omboka en läkartid från ÅHS medan andra som jobbar deltid får åka. Det är diskriminerande.
Fullmäktige behandlar ärendet vid sitt sammanträde i mitten av april.
– Jag inväntar deras beslut för att kunna ta nästa steg, säger Stefan Prokupek.