De luftkvalitetsmätningar som gjordes av Meteorologiska institutet i sjökvarteret i Mariehamn mellan februari 2018 och januari 2019 har nu sammanställts. Mätningarna koncentrerade sig i första hand på inandningsbara partiklar och små partiklar.
Senast liknande mätningar gjordes på Åland var 2014. Då var koncentrationen av små partiklar ovanligt höga. Som helhet visade sig luften i den senare av mätningarna vara av godkänd kvalitet, säger miljöingenjör Mia Westman vid landskapets miljöbyrå.
– Gränsvärden satta av ett EU-direktiv överskreds inte, så allt var godkänt, säger hon.
De högsta dygnmedelvärdena uppmättes, enligt rapporten, i mitten av oktober och början av september. De höga värdena berodde dock på partikeltransporter från utsläpp i andra länder. Samma resultat uppmättes vid tidpunkten vid flera mätstationer i södra Finland.
Väder och vind en faktor
En skala, eller ett luftkvalitetsindex, som beskriver situationen i verbal form finns att använda sig av i sammanhanget. Den går från mycket dålig till god, däremellan ryms dålig, nöjaktig och tillfredsställande.
Mätningarna i Mariehamn visade mestadels en tillfredsställande eller god luftkvalitet under mätperioden. Endast vid två tillfällen uppnådde luften betyget dålig eller mycket dålig. De värdena förklaras i rapporten av dammiga vägar under torra perioder.
Man konstaterar även att den genomsnittliga koncentrationen av inandningsbara partiklar var som störst när vinden var sydlig. När det gäller små partiklar var det vindar från sektorn öst och syd som förde med sig mer partiklar än någon annan vindriktning.
Årsmedelvärdet för små partiklar låg ändå långt under gränsvärdet på 25 mikrogram per kubikmeter luft, det understeg också det av Världshälsoorganisationen (WHO) satta riktvärdet på tio mikrogram per kubikmeter luft.
Mycket dålig luft bara en dag
Sammanfattningsvis konstaterar man att luftkvaliteten i Mariehamn under 37 procent av den ett år långa mätperioden var god. Betyget tillfredsställande uppvisades under 48 procent av tiden och 12 procent nöjaktig.
Fyra dagar, eller en procent, uppvisade dålig luftkvalitet och en dag, den 3 januari 2019, fick betyget mycket dålig.
I en jämförelse med mätstationer i Helsingfors och på Utö, var koncentrationen av inandningsbara partiklar i Mariehamn betydligt lägre än i trafiktäta områden i Helsingfors, men högre än vid Utö.
Mätningarna utfördes av forskarna Jatta Salmi, Helena Saari, Mika Vestenius och Emmi Laukkanen vid Meteorologiska institutet.
Peter Pussinen