Det offentligägda it-bolaget Åda håller som bäst på att analysera torsdagens dom. Det är styrelsen som beslutar om, och i så fall hur, man ska gå vidare.
Enligt tingsrätten bröt Åda mot lagen. Hur förhåller ni er till det, vd Katarina Donning?
– Om du läser domen ser du också att vi såg att det fanns en risk med det, men när man står i ett läge där leverantören inte levererar och kunden behöver ha en tjänst som de kan ta i bruk, så finns inget val helt enkelt. Det finns risk med alla beslut som tas. Vi ägde ramavtalet, men det var kunden som implementerade det. Vi är deras it-bolag, och vi behöver förhålla oss till det. Det kanske inte hade gjort något för oss om vi inte haft systemet, men det hade fått ofattbara följder för beställaren.
Åda har brutit mot lagen. Är det allvarligt?
– Jag vet inte om jag ska bedöma det.
Alla upphandlingar unika
Har ni vidtagit några åtgärder för att det inte ska hända igen?
– Det här är inte en rutinfråga, varenda upphandling är specifik. Man upphandlar någonting, och sedan ska det implementeras hos beställaren. It-system är komplexa. Men det handlar inte bara om it-system utan också om verksamheten som ska ta i bruk ett it-system. Det är mångfacetterat.
Ligger det inte i ert intresse att det här inte ska ske igen?
– Varje gång man ingår ett avtal behöver man värdera om man ska göra någon förändring och vad risken med de förändringarna är. Vad de leder till är något som prövas i efterhand. Skulle det hända igen är det absolut inte en likadan situation. Alla upphandlingar har olika syften och mål.
Är ni duktiga på upphandling, tycker du?
– Jag tycker vi kan det bra, vi har hållit på med det i många år. Men det är inte lätt, det är en omfattande lagstiftning, och ibland väldigt svåra upphandlingsobjekt. Upphandlingsprocessen ser olika ut beroende på vilket objekt som ska upphandlas.
Det här har kostat skattebetalarna nästan 90.000 euro. Hur ser du på det?
– Det har jag egentligen ingen åsikt om.