Debattens vågor har gått höga om Mergus på sociala medier, bland annat i Facebookgruppen ”Skärgårdstrafikens framtid”. Där har bland andra Stefan Sundman lagt upp ett filmklipp som visar hur havsvattnet sköljer in över det öppna bildäcket.
Filmen togs i torsdags, säger han. Enligt mätstationen på Kumlinge blåste det då nio meter per sekund i medelvind och mer i byarna.
– Jag kom med Mergus från Långnäs. Mellan Mosshaga och Seglinge saktade man ner från 13 till åtta knop. Det var inte mycket vind och de körde inte full fart, och ändå såg det ut så där, säger han om filmen.
Hans bil stod nästan längst bak på däcket.
– Ändå var den översköljd. Det bara yrde vatten överallt. Folk vågade inte gå ut ur salongen för att de inte ville bli våta.
– Inget ont om besättningen, de gjorde vad de kunde. Men de har inga förutsättningar, säger Stefan Sundman.
”En mardröm”
Mari Prokupek upplever att färjan varken är säker eller anpassad för barn.
– Det största problemet är att det inte finns någon toalett i salongen, säger hon.
Toaletten finns i en container på däck, vilket innebär att man måste gå ner för den branta trappan och över däcket för att komma dit.
– Hela vägen in till salongen är en mardröm. Jag kände att jag måste hålla i min sexåring. Så ska det väl inte vara, att man måste vara rädd för att falla av en båt?
När man ska köra av båten går man till bilen medan färjan fortfarande kör.
– Trots att det var nära hamnen gungade det fortfarande jättemycket och spolade vatten överallt, säger Mari Prokupek.
Hon har åkt med Mergus ett par gånger redan.
– I torsdags gungade det så mycket att man inte ens kunde hålla sig på benen i salongen. Hur gör man det då på däck? säger hon.
I sitt inlägg konstaterar hon också att det varken finns något skötbord eller möjlighet att värma mat ombord. Det finns inte heller några bord i salongen, så om barnen vill leka eller pyssla får de sitta på golvet.
”Många steg tillbaka”
Mats Perämaa, kommunfullmäktiges ordförande i Kumlinge, har också åkt med Mergus. Även han filmade upplevelsen. Filmen är tagen inifrån bilen och visar hur havsvatten sköljer över den medan vindrutetorkarna går.
– Fartyget tog vägen över Delet och det är öppet där, säger han.
Enligt en vädertjänst blåste det nordlig vind, tio till elva meter per sekund.
– Det var friska vindar, men inte hårda. Det var normalt höstväder och inte någon storm.
Han säger att en bil bara är ett föremål, men att det salta vattnet blir dåligt för bilen på sikt.
– Att gå över till den här färjan är att gå tillbaka i den trafikpolitiska utvecklingen. Den har tagit många, många steg tillbaka, säger han och jämför med färjor som Ådan och Skarven.
– Det är heltäckta just för att man velat undvika de här sakerna.
”En halv buss”
Hur är stämningen på Kumlinge kring det här?
– Om jag tar mig rollen som uttolkare av den saken skulle jag säga att det är upprörda känslor och att många är besvikna. Nu har vi ett val vilket skapar förhoppningar om en förändring. Jag tror att det finns en stark önskan om att påverka, så att detta inte blir bestående, säger Mats Perämaa.
Vissa tycker inte att färjan känns säker. Hur ser du på den saken?
– Det är en brant trappa och en smal gång och man är ganska utsatt för vädret. Andra får bedöma om det är farligt eller inte. Det jag kan konstatera är att det har skett en väldigt stor förändring.
Eftersom det inte finns någon toalett utsätts man även för vädret och vinden om man måste gå dit.
– I minusgrader blir det förstås mycket värre, med is på trappan.
Stolarna påminner om de som finns i en buss, fast med säten på bara en sida.
– En halv buss, kan man kalla det för, säger Mats Perämaa.
I dagens Ålandstidning publiceras även en insändare i form av ett öppet brev till dem som ansvarat för upphandlingen av trafik på linjen. I insändaren lyfts flera frågor som berör både säkerheten och komforten på Mergus.