Remisstiden är satt med rejäl marginal, först i slutet på januari ska berörda lämna in sin syn på lagpaketet. Skillnaden mellan gällande vattenlag och den föreslagna är att det nu finns en tydlig målsättning att uppnå god vatten- och miljöstatus, säger Christian Wikström.
– Vi behöver ta ett ansvar för det vatten som finns omkring oss och som människan till stor del förstört framför allt genom övergödning.
I lagförslaget delar man upp vattnet i så kallade vattenförekomster där kustvatten, större sjöar och grundvatten delas in. Nytt är också begreppet ”vattenstatus” som omfattar den sammanvägda bedömningen av vattenkvaliteten både ekologiskt och kemiskt. Här delar man in i klasserna hög, god, måttlig, otillfredsställande och dålig. Varje sexårsperiod ska landskapsregeringen bedöma vilken status varje enskild vattenförekomst har, ett system som i stort sett görs också i gällande vattenlag.
– Vi vill ha god vattenstatus i vattnen omkring Åland och i dag har vi inga kustvatten med god status. För att nå det här målet arbetar vi med kompensationsåtgärder och förbättringsöverskott, säger Christian Wikström.
Kompensera näringsöverskott
LR ska i den mån det är möjligt fastställa det vattenförbättringsbehov som fordras för att uppnå god vattenstatus och det gör man med stöd av EU-bestämmelser i vattendirektivet som innebär att verksamheter inte får medföra risk för försämring av vattenstatus eller äventyra uppnåendet av en god sådan.
– Gör man något som näringsidkare som försämrar vattnets status måste man kompensera försämringen genom en kompensationsåtgärd som tar bort näringen ur vattnet.
Christian Wikström säger att det också finns möjlighet att bidra med förbättringsöverskott, där kompensationen helt enkelt överträffar försämringen. Han exemplifierar med till exempel vassröjning och flytande våtmarker.
– Det är ett nytt begrepp och ett nytt sätt att tänka. Vetenskapen har inte kommit jättelångt på det här området ännu, men vi hoppas att med den nya vattenlagen så kommer den här utvecklingen att ta fart.
Brett förankrat
Arbetet med en ny vattenlag har pågått länge. Frågan har varit upp på landskapsregeringens överläggningar flera gånger och en parlamentarisk grupp har diskuterat frågan.
– Det är ett brett förankrat och omfattande lagpaket och vi har satt lång remisstid. Det ska bli intressant att se vad svaren blir, säger Christian Wikström.
Du tog över den här lagen efter Alfons Röblom (HI) som avgick som miljöminister. Kan du omfatta lagförslaget i din nya portfölj?
– Det skulle jag säga. Vi vill få vidare lagpaketet nu. Vattnet är en del av vår identitet.