Oppositionspartierna Liberalerna och Socialdemokraterna fortsatte efterlysa reformer och politisk vilja när debatten om budgeten för 2022 tog vid, vilket de även gjorde när årets budget presenterades för ett år sedan. Partierna efterfrågade både politisk riktning och förslag på reformer.
Katrin Sjögren kallade budgeten ”lite herrelös” i en replikväxling med lantrådet Veronica Thörnroos (C).
– LR lånar av Fastighetsverket och Paf, men samtidigt saknas en reformagenda i budgeten. Hur ser lantrådet på den totala avsaknaden av reformer? frågade hon.
Veronica Thörnroos svarade att LR valt att ta på sig extra kostnader nästa år, bland annat för kollektivtrafiken.
– Jag tycker inte att man kan säga att det saknas reformer i budgeten. Det är många små reformer som är på gång, det är mycket arbete som är uppstartat. Men om det här mantrat om vi ska bli en kommun eller två är det som saknas är det ett medvetet, aktivt val från LR:s sida.
Katrin Sjögren bemötte detta med att kommunreformen inte är det intressanta att diskutera, utan att det vore mer relevant att höra vad LR vill ersätta reformen med.
”Kejsaren är naken”
Riktad till finansministern Roger Höglund (C) fortsatte Katrin Sjögren ifrågasätta LR:s politiska vilja.
– Vi är i halvtid i mandatperioden och det finns inte en enda reform i LR:s budget.
Roger Höglund invände att det visst finns reformer.
– Från den dag man börjar diskutera en reform till att den är sjösatt och i hamn har det gått en period, till och med ett antal år. Vi har idéer, allt från utbildning till EU:s gröna giv. De stora reformerna hittar man inte här, men däremot hittar man reformer i ett lite mindre format som alla kräver utredning innan de är igång.
Katrin Sjögren höll inte med.
– Vad är det man vill ha egentligen? Är det så att man blidkar kommunalpolitikerna och sedan vill försämra servicen för barn och äldre? Kanske kejsaren inte ens bara är naken, kejsaren är feg också, sade hon.
”Ingen politik”
Ingrid Zetterman (Lib) instämde i kritiken:
– Jag ska ställa en rak fråga: Vad är regeringen Thörnroos samlade målsättning för den här mandatperioden? Vad är det man ska åstadkomma utan att fortsätta med det mesta som vanligt?
Veronica Thörnroos svarade med att hänvisa till regeringsprogrammet. Hon räknade upp värnande och utvecklande av självstyrelsen, och ett tryggt och stabilt samhälle.
Det var Ingrid Zetterman inte nöjd med. Vilken partiordförande som helst skulle skriva under på det, menade hon.
– Det är ingen politik i det svaret. Vad är det, politiskt, lantrådet tillsammans med sitt regeringskollegium vill nå under den här mandatperioden? fortsatte hon.
Veronica Thörnroos svarade att LR satsar ”väldigt mycket” på klimatomställning och hänvisade till de fem politiska fokusområden som lanserades i våras.
– När det gäller effektivering försöker vi sammanslå mindre myndigheter. Vi försöker effektivera, digitalisera, få fler att flytta hit och få alla i jobb eller meningsfull sysselsättning, sade hon.
Vill se näringsåtgärder
Camilla Gunell (S) saknade för sin del näringspolitiken i förhållande till det nya ekonomiska systemet.
– Vilken är den näringspolitik som LR föreslår ska sättas in så att man garanterar en tillräckligt bra, bred och lönsam skattebas för att vi ska kunna försörja självstyrelsen? frågade hon.
Roger Höglund konstaterade att arbetslösheten fortfarande är hög.
– Kan vi locka hit nya företag genom att titta på näringsrätten förmodar jag att vi blir ett öppnare och mer lättillgängligt samhälle. Genom att vi låter EU:s resilienspengar jobba på rätt sätt kan vi också sätta hjulen i rullning. Får vi igång det skapar det arbetstillfällen och skatteintäkter, svarade han.
”Vad vill MSÅ?”
Inte bara regeringsblockets, utan också specifikt Moderat samlings politiska vilja ifrågasattes under debatten. Efter Tage Silanders (MSÅ) gruppanförande för Moderaterna sade Nina Fellman (S) att hans tal kom med ”väldigt lite klara besked”.
– Hur lyder Moderaternas svar på hur man ska styra upp kommunerna på lämpligt sätt? Vad tänker man att ska förverkligas av de förslag som Aktion 21-gruppen föreslog? Hur vill Moderaterna att samhället ska se ut? frågade hon.
– Det är det jag försökte beskriva, vad vi är ute efter. Vi vill precis som alla andra ha ett samhälle där det finns arbetsplatser åt alla och där företagen går bra. Det kräver åtgärder som vi är med och backar upp, svarade Tage Silander.
Budgetdebatten fortsätter i dag tisdag och i morgon onsdag. Därefter ska den behandlas i finans- och näringsutskottet.