Utvecklingen inom den medicintekniska branschen har gått fort fram under de senaste decennierna. I takt med utvecklingen av ny teknik har allt fler ingrepp kunnat göras minimalinvasivt, alltså med mindre trauma för patienterna. Ett exempel är hjärtoperationer, där en minimalinvasiv operation görs med små snitt i stället för att öppna upp hela bröstbenet.
Men för att avancerade medicinska ingrepp ska kunna göras behövs också avancerad medicinsk teknik, och där har åländska Optinova i många år haft en roll genom sin produktion av plastslangar.
Rom Mendel tillträdde som ny vd för Optinova hösten 2022 och det första året har varit händelserikt med tillväxt på alla fronter.
– Det har varit ett spännande år och vi upplever en väldigt stark tillväxt för tillfället, särskilt inom den medicintekniska branschen där vi investerat mycket i expansionen.
620 anställda
Optinova har i dag två fabriker på Åland, en i Thailand och en i USA. 2023 är ännu inte slut och Optinova brukar för den delen inte heller gå ut med några koncernsiffror, men Rom Mendel säger att Optinova för året visar en ”tvåsiffrig tillväxt” och en kraftigt förbättrad lönsamhet.
Den starka tillväxten syns också på andra sätt och under året har Optinova anställt fler än 100 personer, varav 51 på Åland och merparten av dem i Godbyfabrikens produktion. Även i Thailand växer produktionen kraftigt och i dag har hela Optinova 620 anställda. Orsaken till att fabrikerna i Godby och Thailand växer mest är för att det är där den medicintekniska slangen tillverkas, medan Jomala och USA producerar slang för industriella applikationer.
– Men vi har inte bara investerat i personal, utan även i fabrikerna, säger Rom Mendel.
I både Godby och Thailand har till exempel renrumsproduktionen expanderats och satsningar gjorts på en ny flotta produktionslinjer. I Jomala har Optinova investerat i nya maskiner. Även i USA expanderas verksamheten.
– Vi investerar mycket men som jag sa ser vi också resultatet av expansionen i omsättning och lönsamhet.
Flera operationer
Satsningarna på både nya produktionslinjer och personal går förstås hand i hand. Produktionslinjerna behövs för att möta den ökade efterfrågan och bemannas av operatörer. I Godby har nya produktionslinjer kunnat sättas upp genom att optimera befintlig yta. I Thailand byggs fabriken ut och när det är klart dubblas tillgänglig yta för renrumsproduktion.
– Den ytan ska fyllas ut med nya produktionslinjer, säger Rom Mendel.
Men vad är det då som driver efterfrågan? Som redan nämnt har den medicintekniska utvecklingen gått framåt vilket bland annat gjort att det blivit vanligare med titthåls- och kateteroperationer. Efter pandemin finns också ännu en viss operationsskuld att beta av. Det är en förklaring, menar Rom Mendel.
– En annan är att Optinova i dag har ett väldigt bra rykte och det gör att många vänder sig till oss när de behöver hjälp. Vi tar marknadsandelar från våra konkurrenter.
Produkter inom den medicintekniska branschen tillverkas nämligen sällan universellt för att säljas från hylla, utan i nära samarbete med kunderna. Då är det bra att ha goda relationer och i Optinovas fall finns flera av världens största läkemedelsföretag bland kunderna.
– Vi utvecklar mycket tillsammans med våra kunder genom Optinova Innovation Center där vi också nyligen byggt ut med 200 kvadratmeter.
Inte bara en slang
Utvecklingen inom den medicintekniska branschen gör också att efterfrågan på nya slanglösningar ständigt förändras. För en oinsatt är det kanske svårt att förstå hur mycket innovation det finns utrymme för i något så enkelt som en plastslang, men i den medicintekniska branschen är inte en slang bara en slang.
– Det finns ett enormt utrymme för innovation. Vi pratar om allt från olika material till dimensioner, resistens, elasticitet och friktion. Det finns också så kallade multi-lumen-slangar.
Multi-lumen innebär att slangen har flera separata kanaler eller rör inuti samma enhet, och varje kanal kräver sina egna egenskaper. De minsta slangarna som görs har dessutom väggar som är lika tunna som ett hårstrå.
– I en kanal kanske det ska gå en kamera, i en annan en kabel, i en tredje vätska och i en fjärde luft. Det är väldigt avancerade saker, säger Rom Mendel.
Vill fortsätta växa
Under sitt första år som vd har Rom Mendel också breddat såväl ledningsgruppen som bolagets strategi och vision framåt. Visionen handlar dels om att vara en miljömedveten och bra arbetsplats som erbjuder utmaningar och möjligheter till utveckling, dels att bli ett globalt varumärke och förstahandsvalet för internationella läkemedelsföretag.
– I framtiden, om vi fortsätter växa som i dag, kommer vi att vara en av de mest eftertraktade leverantörerna av avancerade plastslangar inom den medicintekniska branschen, och betydligt större än vad vi är i dag, säger Rom Mendel.
Finns det planer på att bygga eller köpa fler fabriker?
– Just nu fortsätter vi med att expandera inom befintliga fabriker men vi utesluter inte att köpa eller bygga nytt i framtiden.
Han slår också fast att Optinova fortfarande står stadigt med fötterna på Åland.
– Det finns fortfarande utrymme att växa på Åland och vi är fortfarande förankrade här. Åland är vår bas med koncernens huvudkontor, två fabriker och forsknings- och utvecklingscenter. Så samtidigt som vi konkurrerar på den globala marknaden är budskapet till Åland att vi är här för att stanna.