På grund av ett misstag publicerades inte Yvonne Österlunds kommentarer i dagens tidning.
När Yvonne Österlund började som chef vid landskapsförvaltningen 2013 fick hon i uppdrag att utveckla den dåvarande trafikavdelningen till den nuvarande infrastrukturavdelningen.
– Jag drog i gång arbetet och räknade med att det skulle ta åtta till tio år. Jag har känt att jag, så här på det tionde året, börjar vara klar med det nu. Jag har sett mig om i några år efter något nytt eftersom jag älskar att utveckla och utvecklas.
Samtidigt, säger hon, är det med vemod hon lämnar chefsjobbet.
– Jag hoppas verkligen vi får en riktigt bra ny avdelningschef även om jag tar mig vidare till nya utmaningar. Det här är ett av de häftigaste jobben som finns på Åland och avdelningen är fantastisk.
Mer handfasta uppgifter
Enligt Yvonne Österlund var orsaken till att hon en gång i tiden valde att utbilda sig till diplomingenjör inom samhälls- och miljöteknik att hon ville vara med och bidra till utvecklingen av samhället. Det har hon visserligen fått göra i sitt nuvarande jobb, men inte på en lika operativ nivå som hon önskat. Ibland har hon upplevt det som frustrerande.
– Som avdelningschef har du ett finger med i spelet överallt och mycket handlar om övergripande frågor som organisationsutveckling, personalhantering och budgetering. Jag ser fram emot att kasta mig in i samhällsutvecklingen och kunna bidra till den ännu tydligare än tidigare.
Gemensamt beslut
Har landskapsrevisionens effektivitetsrevision ett samband med att du nu byter tjänst? I den fanns ju en del åsikter om hur ledarskapet har fungerat.
– Det finns delar av revisionen som vi på avdelningen håller med om och andra delar som vi inte håller med om. Så nej, mina planer på att komma vidare för att få komma närmare utvecklingen började ta form mycket längre tillbaka i tiden än effektivitetsrevisionen.
Så förflyttningen till en ny tjänst sker på ditt initiativ och inte på dina chefers?
– Vi har gemensamt kommit överens om att det här kan vara en bra utveckling för oss alla. Ledningen har också en ambition att ändra på avdelningschefstjänsten, man vill göra den till en tidsbunden tjänst på fem år med avtalslön i stället för en tillsvidareanställning som i dag.
Få du behålla din lön när du byter tjänst?
– Jag går ner lite grann men det är inte ett bekymmer på de här lönenivåerna.
Ser du att det finns ett behov att göra om din nuvarande tjänst, är det för mycket på bordet?
– Jag har haft ett mer än överfullt bord under alla år men de allra flesta tjänster inom förvaltningen har en hög belastning och ledningen är inget undantag. Det som sker i förvaltningen nu är en digitalisering, vilket också betyder att en del av den här tjänstens administrativa uppgifter kan minskas.
Ombildad tjänst
Yvonne Österlunds nya tjänst har skapats genom att en vakant tjänst som avdelningssamordnare ombildas till en som senior samhällsbyggnadsingenjör.
Den ursprungliga tanken med en avdelningssamordnare var att ha en person som kunde avlasta avdelningschefen så att hon i sin tur kunde fördjupa sig mer i de olika utvecklingsprojekten.
– I diskussioner med ledningen kom vi sedan överens om att gå ett steg längre, och lösgöra mig ännu mer. På det sättet kommer jag nu att på riktigt kunna ägna min tid och energi åt det här, säger Yvonne Österlund.
Hon tillträder sin nya tjänst den 1 maj.