Det landskapsägda bolaget Ålands penningautomatförening (Paf) höjer de anställdas löner med fem procent från och med den första juli.
– Ja, det stämmer. Vi höjer lönen för alla utom medlemmarna i ledningsgruppen och mig, säger Pafs vd Christer Fahlstedt.
– Att betala konkurrenskraftiga löner är en grundbult i vår strategi. Inget bolag som vill lyckas klarar av att inte göra det. Det är inte en uthållig väg.
En av Pafs stora marknader finns i Estland. Där uppgick inflationen i juni till 22 procent, den högsta inom euroområdet enligt Eurostat. Men alla Pafs marknader påverkas i någon mån av inflationen, därför väljer man att göra lönelyftet för hela personalen.
– Vi tycker att det är bättre att agera än att reagera. Det är viktigt att våra anställda känner att bolaget är proaktivt, säger Christer Fahlstedt.
Vem har bestämt det här?
– Det är jag som tar beslut, men det finns ett samförstånd i styrelsen.
Hur motiveras en så pass stor löneökning?
– Vanligtvis görs en justering vid varje årsslut och under en lång tid har löneökningarna varit låga. Vi har inte haft någon inflation på våra marknader under tio år, det här är en ny situation. Jag tror att många bolag måste gå igenom samma sak, lönerna behöver gå upp. Vi behöver samtidigt se till att hantera de ökade kostnader det innebär, det blir ett tryck på organisationen att bli effektivare och sälja mer.
Hur mycket ökar Pafs kostnader i och med lönelyftet?
– Cirka 1,1 miljon euro per årsbasis.
Fler blir tvungna
Att inte höja lönerna när kostnaderna stiger skulle få kännbara konsekvenser för Paf, säger Christer Fahlstedt.
– Den personal som får andra möjligheter tar dem och försvinner. De som inte har möjligheterna stannar kvar och är missnöjda. Inget av det fungerar.
Är det här att gå varsamt fram med pengarna i ett landskapsbolag?
– Ja, absolut. Den största risken vi har är att duktiga arbetstagare väljer att lämna och gå någon annanstans. Det vore en katastrof för landskapet med tanke på det ekonomiska läge vi har nu. Det här är en helt nödvändig justering.
Christer Fahlstedt tror att många andra bolag följer efter framöver.
– Vi vill skicka signalen till våra anställda att vi ser vad som sker, vi försöker inte vänta ut situationen under några månader för att göra en besparing på deras bekostnad. Det här är ungefär vad man får förvänta sig i löneökningar framåt årsskiftet. Vi har en ny situation, då är det bara att anpassa sig, säger han.