– Gällande det här kan jag absolut inte uttala mig, men på ett allmänt plan fungerar det så att om sjukvården gör en sådan bedömning att personen inte är i behov av sjukvård kan det bli aktuellt med ett omhändertagande.
Hur övervakas en person under observation?
– Om man ser att någon är berusad och inte kan ta vara på sig själv placeras personen i en övervakad tillnyktringscell. Man tittas till, enligt ordningsstadgarna minst varannan timme personligen. I övrigt har man hela tiden en övervakningskamera som övervakar de här personerna.
Testar man alltid personens berusningsgrad?
– Man ska komma ihåg att berusning i sig inte är grund för att någon ska hamna i en tillnyktringscell. Lagen pratar endast om att man är i ett sådant skick att man inte är kapabel att ta vara på sig själv. Berusningsgraden är egentligen irrelevant.
Så svaret är nej, man promilletestar inte alltid?
– Det beror på fall till fall, men man testar inte någons promillehalt per automatik. Är en person i dåligt skick är det i första hand sjukvården som ska ta hand om den och inte polisen. Polisen är inte sjukvårdare.
I ett pressmeddelande kommunicerades det att helgen hade varit incidentfri, varför nämndes inte dödsfallet?
– Polisen uttalar sig aldrig om dödsfall. Vi går aldrig ut med ett pressmeddelande om ett dödsfall. Det har bland annat att göra med personers integritet.
Ambulansen: Olika kontroller avgör var patienten hamnar
Fältchef Peter Mattsson skriver i ett mejl:
”Vi kan givetvis inte på något sätt kommentera det aktuella fallet. Generellt gäller för alla patienter, även de som eventuellt hänvisas till annan vårdnivå eller tas om hand av polis, att ambulanspersonal följer fastslagna rutiner och riktlinjer gällande bedömning av patienter. I detta inkluderas olika kontroller och behandlingsalternativ som avgör var patienten hamnar. Det är även möjligt för ambulanspersonalen att dygnet runt, när det behövs, konsultera läkare vid akutmottagningen.”