Sommaren står för dörren och likt varje år har vägarna börjat fyllas av mopeder. Under förra veckoslutet utförde polisen i hela Finland sin årliga vårkontroll av mopeder och eldrivna transportmedel, och Ålandstidningen fick följa med en patrull i Mariehamn.
Ronny Östermalm, som nyss klivit på som fältchef för nattpasset, har den här kvällen med sig ungdomspolis Julia Johnsson i bilen. Till mötet med Ålandstidningen är de en kvart försenade.
– Vi stoppade en moped efter att ha sett föraren och passageraren byta plats när de såg oss. Om de inte hade gjort det, hade vi antagligen inte stannat bilen, säger Ronny Östermalm.
Efter en kontroll av personernas identitet visade det sig att den person som först kört mopeden inte var 15 år och saknade körkort.
– Det resulterade i påföljd för båda personer och samtal hem till vårdnadshavarna, säger Julia Johnsson.
Många klagomål
I takt med att allt fler mopeder börjat synas på de åländska vägarna har också anmälningarna till polisen ökat. Enligt Julia Johnsson hör folk av sig nästan dagligen den här tiden på året.
– Det kommer in en hel del klagomål kring hur mopedister kör, att de burnar och ställer till med oljud.
Badhusberget, Jysks parkering, Dalkarby träsk, Miramargaraget, Östra hamnen, bensinstationerna i Mariehamn, S-market i Jomala samt Godby centrum är i dag vanliga samlingsplatser för ungdomar med lätta fordon.
– Vi brukar åka runt till de platserna och för de mesta stannar vi bara och pratar med ungdomarna, frågar vad de gör, ser till att ingen är påverkad och att fordonen är i skick.
På Badhusberget har ett gäng ungdomar med mopedbilar och mopeder samlats. Hugo Styrström och Jeff Helsing berättar att det blir en hel del mopedkörande nu när sommarvärmen är här. Polisen stöter de på ganska ofta.
– De brukar inte vara så farliga och är väldigt snälla. Vi brukar komma bra överens.
Viktig relation
Förutom vad som står på kvällens agenda handlar diskussionen den här gången bland annat om krav på mönsterdjup och synliga registerskyltar. Alla ungdomar får också blåsa i alkometer och visa körkort, och allt är i sin ordning.
Julia Johnsson säger att mötet med ungdomarna är viktigt.
– Många är väldigt intresserade av att skruva och mecka. Det gör nog mycket gott, men det är också viktigt att man håller sig inom lagens gränser.
Att vara för hård är sällan ett framgångsrikt recept.
– Då slutar det med att ungdomarna kör iväg när de ser oss, och så vill vi inte ha det.
Skräckexempel finns att hämta från Sverige där en 16-årig mopedist för några år sedan körde ifrån polisen och senare dog i en olycka efter att ha blivit jagad genom ett bostadsområde.
Hur gör man i ett sådant läge?
– De som kör ifrån polisen gör sig skyldiga till flera och allvarligare brott, men det beror förstås väldigt mycket på vad som hänt och hur omständigheterna ser ut, säger Julia Johnsson.
Några mopedjakter brukar det i praktiken sällan ändå bli fråga om på Åland, enligt Ronny Östermalm.
– Vi har kameror på bilen som ser det mesta, så om någon kör ifrån oss kan vi ofta kolla upp det i efterhand och söka upp personen senare. Man får ha lite fingertoppskänsla.
Svängande trend
Nästa stopp blir vid Teboil vid Österleden, där ett gäng ungdomar med mopeder samlats. Den här gången resulterar det i övrigt vänskapliga mötet med att en av ungdomarna får besked om att han inte får köra hem sin moped.
– Den saknar hastighetsmätare och bakljusen syns dåligt. När vi inte sett honom framföra fordonet kan vi inte göra någonting, men jag kan säga att han inte får köra hem det, säger Ronny Östermalm.
Överlag tycker Ronny Östermalm och Julia Johnsson att ungdomars inställning till polisen ändrat under de senaste åren.
– Jag upplever att det är annorlunda till och med jämfört med i fjol. Då var det trendigt att köra ifrån polisen. Snuthäng snackades det om. Det kunde komma mopeder och köra provocerande runt oss, och sedan när vi körde efter såg man hur andra stod och filmade med sina mobiler. Det var nog en trend på sociala medier att göra så men numera stannar man, säger Julia Johnsson.
Ronny Östermalm som jobbat på Ålands polismyndighet i nästan tre decennier säger att relationen mellan polisen och ungdomar i dag kanske är bättre än någonsin tidigare.
– Vi började göra dagis- och skolbesök för ett antal år sedan och det har verkligen burit frukt. I dag vinkar nästan alla ungdomar när vi kör förbi och många kommer fram och pratar och ställer frågor, så var det inte förut. Då kände man sig mindre omtyckt.
Många frågor
En annan trend är att ungdomar i dag verkar dricka alkohol i mindre utsträckning än tidigare. På parkeringen vid S-market i Jomala står ett tjugotal ungdomar och hänger. De flesta har kommit dit med mopedbil och för att svalka sig i värmen är det energidryck som gäller. När Julia Johnsson kliver ur bilen överöses hon snabbt med frågor. Det handlar om alla möjliga trafikrelaterade saker. Vad får man köra med, vad får man inte köra med och hur mycket för snabbt kan man köra utan att bli av med körkortet?
Stoppet vid S-market tar en bra stund och när Ronny Östermalm går tillbaka till bilen får Julia Johnsson bli kvar och svara på frågor.
– Som ungdomspolis har Julia lärt känna de allra flesta, så det brukar kunna ta en stund när man är ute på fältet med henne och träffar ungdomar, säger han med ett skratt.
När Julia Johnsson är tillbaka konstaterar hon att det alltid finns mycket frågor.
– Det allra flesta är väldigt förståndiga och det är bra att de är intresserade och är ute och träffar sina kompisar. Jag är glad att vi har en låg tröskel för att ta kontakt med polisen. Det är därför vi finns ute på gatorna, för att vara kontaktbara, kunna hjälpa till och svara på frågor.
Natten väntar
Innan Ålandstidningen blir avsläppt efter några timmar hinner patrullen också göra några fordonsstopp. Som ofta finns det något att påpeka när det gäller skicket på fordonen, men i övrigt kan såväl förare som fordon konstateras vara i godkänt skick för trafik.
Ronny Östermalm säger att början av helgkvällarna för det mesta brukar vara lugna, men till natten väntar övervakning i samband med krogstängning.
– Då är det berusade vuxna personer vi stöter på. På nätterna finns det alltid att göra, avslutar han.