Raven Dragonwitch bor i en trea i Mariehamn med sin fru, fruns flickvän och deras totalt fem barn. Men Ålandstidningen träffar Raven i familjens andra lägenhet, som används när någon av dem behöver få vara i fred – antingen för sig själv eller tillsammans med en partner.
Raven har valt att vara öppen med att hen är polyamorös, alltså har flera romantiska relationer samtidigt. Eftersom majoriteten lever i monogami, vilket är normen, vill hen sprida kunskap och skapa en acceptans kring andra relationsformer.
– Det är vanligare än vad många tror, jag känner till en hel del på Åland, säger Raven.
Stort steg
Raven och hustrun träffades när de var i tjugoårsåldern, de har varit gifta i 14 år och har tre barn.
När Raven studerade på socionomprogrammet för tio år sedan fick hen första gången höra begreppet ickebinär (att identifiera sig bortom de binära könskategorierna, reds. anm.), och insåg att det stämde in på hen själv.
– Mina föräldrar är från Serbien, jag växte upp i en kristen-ortodox, konservativ och nationalistisk familj. Som barn visste jag att jag inte var flicka, men det kändes inte rätt att vara pojke heller.
– Eftersom jag växte upp i en värld där det bara fanns två val fick jag anta att jag var en dålig pojke. Det ledde till att jag överkompenserade med att vara extremt stereotypt maskulin, jag blev väldigt duktig på att spela vad samhället sade var en man. Jag anammade många stereotypt manliga intressen och var samtidigt väldigt rädd att uppfattas som omanlig. Jag var bråkig, våldsam och högljudd. Människan jag var då var ett kräk.
Raven tog mod till sig och berättade för sin fru att hen är ickebinär, närmare bestämt agender – någon som är inget kön.
– Hon är öppensinnad, det gick jättebra.
Paret pratade i flera omgångar om hur det skulle vara att leva icke-monogamt, men det tog lång tid innan de tog steget. För två år sedan bestämde de sig för att testa.
– Vi hade tänkt på det länge, men det var fortfarande supernervöst.
Kort därpå träffade frun sin flickvän på internet och blev kär.
Hur kändes det för dig?
– Jag var fullt beredd på att det kunde uppstå känslor av otillräcklighet och svartsjuka. Men till min stora förvåning blev jag väldigt glad för min frus skull.
Fruns flickvän flyttade in
Ett år senare flyttade flickvännen och hennes barn in hos makarna.
– Hon och jag har ingen annan relation än att vi är väldigt goda vänner. Hon är min metamour (partnerns partner, reds.anm.).
Det finns fördelar med att vara fler än två vuxna i ett hem, menar Raven.
– Vi är ett team. Vill de iväg på en dejt är det bara att dra, jag har hand om ungarna – och vice versa. När det bara var jag och min fru hade vi sällan möjlighet att hitta på något på tu man hand, vi hade aldrig avlastning.
– Som art är människan van att leva i gemenskap med varandra. Vi har utplånat bygemenskapen, på gott och ont. Jag är glad att leva i ett välfärdsland med tryggt skyddsnät, men det har också gjort att det där med att ta hand om varandra som medmänniskor har mekaniserats och reducerats till statligt omhändertagande.
Polyamorösa relationer ställer höga krav på kommunikation, säger Raven.
– Polyamori är en konstant förhandling. Relationen bygger inte på färdigetablerade ramar och normer, utan på kommunikation och tydlighet. Jag har bara en regel och det är: Ljug aldrig. Det är fantastiskt stärkande för relationerna att ha de här ärliga och utmanande samtalen. Sen finns det jättemånga dåliga relationer bland polyamorösa också, men de kollapsar ofta ganska fort.
Älskar flera
Snart gav sig även Raven ut i dejtingdjungeln, och inledde en kortare relation. Under samma tidsperiod träffade hen också en kvinna via gemensamma vänner på Åland, och relationen blev seriös.
– Jag trodde att det skulle vara för alltid, vi planerade framtiden. Vi var tillsammans i ett år innan jag blev dumpad. Uppbrottet tog väldigt hårt, jag gick in i en depression. Det går inte att tänka ”men du har ju andra”. Det funkar inte så, hålet i hjärtat är format efter just den personen.
För närvarande har Raven två partners som bor i Stockholm, Fenix och Erika.
– En månad innan uppbrottet träffade jag min partner Fenix som är queer och går under pronomenet hen. Då var det lite svajigt mellan mig och den andra partnern och jag satte upp skyddsmurar. Fantastiskt nog lyckades hen bryta igenom alla skyddsmurar som en murbräcka och rakt in i mitt hjärta. Jag kunde inte låta bli att älska den här människan.
I samma veva fick Raven kontakt på nätet med Erika.
– Det var en helt underbar energi. Många man skriver med är tanddragande tråkiga och långsamma. Folk som bara vill prata om vädret eller vad man jobbar med. Jag vill prata om Babyloniens fall, världsproblem, och fråga vad som driver dig och är din innersta glädje.
Raven berättar om det första mötet med Erika:
– Jag var på ett halloweenrejv med Fenix. Dagen efter skulle jag träffa Erika, hon kom från stallet och skulle plocka upp mig. Det blev en väldig diskrepans för jag hade klätt ut mig till djävul för rejvet medan hon hade på sig stallkläder. Jag bara gick fram till henne och kysste henne, jag såg att det var läge. Det var uppenbarligen rätt tolkning.
”Handlar bara om sex”
Som polyamorös möts man ofta av förutfattade meningar. Det vanligaste är att det bara handlar om sex. ”Och tänk på barnen som får se allt!”. Men enligt Raven är fokuset snarare på den emotionella och relationella biten, än det sexuella.
– Folk tror att det bara är en massa sexorgier och handlar om att kunna vara otrogen med tillåtelse, men det handlar om kärlek. På nätet svarar jag i kommentarsfält när jag orkar. Ofta är det män som tycker att en man som låter sin kvinna ligga med en annan man är en mes. De har aldrig något svar på varför.
– Jag personligen har inga problem med att säga att jag har ett aktivt och lyckligt sexliv, vad tråkigt för andra om de är avundsjuka och tycker att man inte kan ha det så.
Att barnen skulle påverkas negativt håller Raven inte med om.
– Barn har inte med sex att göra, man kan ha ett samtal om det men de ska inte vara involverade i det. Har man en sexualiserad bild av det här vidhåller jag att man är dum i huvudet, och faktiskt lite snuskig själv. Det påminner om när ensamstående mammor med ett aktivt dejtingliv stämplas som slampiga, jag vet inte varför pappor inte får samma skit.
– Barnen är lyckliga för att de har flera vuxna i sitt liv. Sociologen Talcott Parsons forskade om kärnfamiljen, men när hans studie var klar så var inte kärnfamiljen längre ett faktum. Ser man till historien så fanns fenomenet bara i femtio år. De flesta av oss lever i förbindelse med andra. Vi är en nätverksfamilj, precis som alla som är skilda och har träffat nya.
Planerar i Excel
Raven har daglig kontakt med alla sina partners, och de träffas så ofta de kan.
– Det kräver väldigt mycket planering och logistik. Det finns ett skämt om att polyamori bara är en täckmantel för människor som har ett planerings-kink.
Varje söndag hålls ett planeringsmöte för veckan, då slår de vuxna sig ner runt vid en dator med ett Excel-dokument.
– Vi tittar på vad som ska hända framöver, och ser till att uppgifter hemma fördelas rättvist. På så sätt blir det ordning och reda.
Att ha en relation kräver tid och engagemang, hur hinner och orkar du ha flera samtidigt?
– Det passar inte för alla, men kärlek kostar inte av mig. Du vet hur det var när du fick ditt andra barn? Hjärtat växer, och trots att det blir dubbelt så mycket att göra hinner du. Men jag har haft utmaningar kring hur jag ska fördela tiden mellan mina partners. För att en relation ska upprätthållas måste man ge varandra uppmärksamhet. Det kräver en ansträngning, men jag tycker det är värt det, säger Raven Dragonwitch.
Personligt
Namn: Raven Dragonwitch.
Född: 1988 i Göteborg.
Bor: I Mariehamn. Flyttade till Åland för 5,5 år sedan.
Familj: Mina barn samt övriga människor som jag älskar och valt som min familj. De vet vilka de är.
Gör: Ungdomscoach på Skunk (Skärgårdsungdomarnas intresseorganisation).
Utbildning: Högskoleexamen i sociologi och socialt arbete.
Intressen: Papper och penna-rollspel, gaming, brädspel, historia, psykologi, sociologi, rejv, punk, opera, samhällsfrågor som hbtqia+, feminism, miljö- och klimatfrågor, frågor som rör ungdomar, samt funktionsnedsatta och funktionsvarierade.
Vad är polyamori?
Att vara polyamorös innebär att ha förmågan att känna romantisk kärlek till mer än en person åt gången.
För att vara polyamorös krävs alltså inte en praktik, utan det är mer en beskrivning av en förmåga eller en identitet.
Enligt svenska språknämnden innebär polyamori ”att ha flera kärleksrelationer samtidigt”.
Polyamori förutsätter inget om sexuell läggning eller sexuell praktik. Både homo-, bi- och heterosexuella kan därför beteckna sig själva som polyamorösa. Det är också fullt möjligt att vara asexuell och polyamorös.
Källa: RFSU