Enligt förslaget till ändring av lagen om sjöarbetsavtal ska arbetstagare på ett fartyg kunna tvingas att delta i ett allmänt utandningsprov, för att främja arbetsgivarens och befälhavarens möjligheter att trygga säkerheten på fartyget.
– Rederinäringen stöder förslaget. Det handlar dels om sjösäkerheten, dels om sjömännens rättssäkerhet. I dag är det frivilligt att delta i ett blåsprov och man kan säga nej. Med tvingande regler kan en anställd bevisa att man inte är alkoholpåverkad. Det här gynnar både arbetstagare och arbetsgivare, säger Hans Ahlström.
Han tillägger att branschorganisationen har varit med i processen ända från början.
– Vi har deltagit i lagberedningsarbetet tillsammans med sjöfacken och vi hade i december en gemensam diskussion med arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) om arbetet.
Alkoholproblemen minskar
För att kunna förplikta arbetstagare att delta i utandningsprov måste arbetsgivaren utarbeta ett antidrogprogram. Dessutom ska arbetsgivaren se till att lämpliga förfaranden tillämpas vid utandningsprov.
Hans Ahlström framhåller att det också är ett sätt att förebygga alkoholrelaterade problem i besättningen.
– Det finns ett avtal med alla sjöfackförbund om nolltolerans på arbetstid, men fritiden är oreglerad. Vi kan uppriktigt medge att förekomsten av alkoholrelaterade sjukdomar har minskat under årens lopp. Det är stor skillnad om man jämför med hur det var för 20–30 år sedan.
Utandningsproven kan ske rutinartat i början av eller under ett arbetspass, eller som slumpmässiga stickprov. En enskild arbetstagare förpliktas att lämna utandningsprov om personen på goda grunder misstänks vara berusad.