I tisdags kom Forskningsinstitutet PTT med en ny prognos. I den räknar man med att maten blir 11 procent dyrare i Finland i år, klart över den allmänna inflationen. PTT flaggar vidare för att världsläget, med en konflikt som riskerar att trappas upp än mer, kan göra att matpriserna stiger ytterligare.
Dan-Johan Dahlblom, vd vid Sparhallen, tror att prognosen om en 11-procentig höjning även stämmer in på Åland.
– Tendensen är ju redan ganska klar så det ser jag inte som en omöjlighet. Tendensen syns redan när det gäller mejeri- och spannmålsprodukter – vete, korn och så vidare. Priset på pasta har stigit rejält och kaffet har blivit mer än elva procent dyrare.
Hela linjen
Varubodens områdeschef Annina Kallinen gör ungefär samma bedömning av prishöjningarna under år 2022 som Dan-Johan Dahlblom.
– Det är fråga om en stor prisändring och tyvärr låter runt tio procent logisk.
Ab Mathias Erikssons vd Niklas Lampi delar bilden av att vi är på väg mot en justering av matpriserna, men på vilka nivåer de landar eller vilka produktgrupper som berörs är enligt honom svårt att sia om i nuläget.
Redan förra året märktes en generell kostnadsökning i Europa, säger Niklas Lampi.
– På det lades nu kriget i Ukraina, vilket ytterligare kan komma att påverka matpriserna. Orsakerna till det här är välkända, många av de underliggande kostnaderna i matproduktionen – för bränsle, råvaror, energi och gödsel – är på väg uppåt och det påverkar också matpriserna, säger Niklas Lampi.
Livsmedelsproduktion
Flera faktorer samverkar alltså till prishöjningarna. Effekterna från coronapandemin är fortfarande kännbara och Annina Kallinen nämner radikala höjningar av logistikkostnaderna som en bidragande faktor.
Ukraina och Ryssland har båda varit stora exportörer av spannmål, och Ukraina även av solrosolja. Ryssland är dessutom en storproducent av konstgödsel och att exporten strypts har orsakat både gödselbrist och priser som skjuter i höjden.
Vilka kategorier ser du kan komma ifråga för prishöjningar mot bakgrund av den nuvarande situationen?
– Jag skulle säga att det, med en viss variation mellan varugrupperna, gäller hela sortimentet. Det är nog ingen varugrupp som helt blir utanför prishöjningarna, säger Annina Kallinen.
Stabila leveranser
Än så länge har varken Mathias Eriksson, Sparhallen eller Varuboden märkt av någon större förändring i kundernas konsumtionsmönster.
– Visst muttrar vissa över kaffepriserna, men de flesta fortsätter dricka kaffe. Men el- och bränslepriserna har också gått upp, och i förlängningen kan det här leda till ett förändrat köpbeteende som också syns i kundernas matkorgar, säger Dan-Johan Dahlblom.
Flödet av varor är fortsättningsvis normalt, berättar Niklas Lampi.
– Leveransmässigt känns situationen just nu stabil, men det kan säkert bli någon typ av problem i leveranskedjorna. Det råder en stor osäkerhet om vart situationen är på väg.