Förra året tillät man för första gången jakten att pågå även i januari. Det är en av anledningarna till att antalet skjutna rådjur uppgick till över 6.000, flest sedan 1995. Sedan dess har antalet skjutna rådjur legat stabilt på mellan ungefär 4.200 och 4.400, med undantag för de mest snörika vintrarna då färre rådjur skjutits.
Roger Gustavsson säger att rådjursstammen har ökat stabilt sedan 2010 då det var mycket snö.
– Bara på tio år har stammen återhämtat sig till all time high. Men det kanske är så att jakten har släpat efter. I och med att det var så mycket rådjur som dog när det var snörikt så har man kanske varit lite försiktig och skjutit lite mindre antal djur.
Om rådjursstammen har ökat extra mycket i år är dock svårt att säga.
– Det är ingen brist på rådjur, det är det inte. Men vi gör ingen inventering. Däremot räknar vi baklänges på våra avskjutningssiffror.
Tre faktorer
Siffrorna räknas inte ihop förrän efter jaktsäsongen är avslutad, därför kan man i dagsläget inte veta om fler eller färre rådjur har skjutit hittills i år. Det vet man först nästa höst. Att viltolyckorna ökar är dock bekräftat, och det har framför allt med tre faktorer att göra, säger Roger Gustavsson.
– Rådjursstammen, hur mycket rådjur det finns och var de finns. Det är ändå bättre nu än 1995. De finns mycket ute i skärgården och i landsortskommunerna där det är mindre trafik. Men bilparken har blivit större.
Det leder in på faktor nummer två.
– Hur mycket trafik det finns påverkar antalet olyckor. Och förra året satt många hemma på grund av pandemin. I år är trafikmängden större.
Den tredje faktorn är hur snörikt det är. Om det är mycket snö söker sig rådjuren in till tätbebyggda områden för att hitta föda. Där är vi dock inte ännu.
– Sedan har vi haft rätt omfångsrika kampanjer att man man ska anmäla. Fler anmäler viltolyckor nu än tidigare. Det påverkar också statistiken.
2018 när kampanjerna inleddes ökade antalet inrapporterade olyckor ordentligt, från 233 året innan till 321. Därefter har antalet viltolyckor ökat med ungefär tio procent varje år.
– Det är svårt att säga om ökningen beror på kampanjen eller på att rådjursstammen har ökat med tio procent. Det kanske är en kombination.
Som det ser ut nu hjälper alltså en ökad rådjursavskjutning inte till att minska antalet olyckor.
– Från myndighetshåll vill vi nu begränsa rådjursstammen och åtminstone undvika att den ökar ytterligare. Här är förstås jakten det avgörande instrumentet och det är genom att öka avskjutningen så att vinterstammen av rådjur blir lägre än tidigare som vi kan nå detta mål. Hittills har det varit så att rådjursavskjutningen ökar i takt med att rådjursstammen ökar. Men det går förstås att begränsa stammen också med jakten men då krävs det att man ligger i lite extra.