Stefan Rumander säger att Landskapets fastighetsverk började arrendera ut jaktområden enligt det nuvarande systemet 2018, det vill säga inför den sexårsperiod som nu tagit slut. Enligt honom är man nöjd med den feedback som kommit från jägarkåren.
– Det är en balansgång mellan att alla ska ha möjlighet att försöka få marker, samtidigt som vi har ett uppdrag enligt lagen att agera på företagsekonomiska principer.
I år var intresset att arrendera betydligt större än senast. Stefan Rumander tror att orsaken är att fler jägare har lärt sig hur processen fungerar sedan förra gången.
– Det är nog så att jaktlagen runt om på Åland vet hur systemet fungerar och ser till att uppmuntra alla sina medlemmar att söka på markerna, säger han.
4.000 fotbollsplaner
De jaktområden som Landskapets fastighetsverk arrenderat ut är totalt 1.988 hektar, vilket motsvarar storleken av ungefär 4.000 fotbollsplaner, förklarar Stefan Rumander.
För de fyra större områdena, som är så stora att arrendatorn kan bedriva självständig rådjursjakt på dem, hölls budgivning, medan de 21 mindre områdena lottades ut bland de sökande. Totalt kom knappt 400 ansökningar in. Samma person kunde ansöka om flera områden, men fick inte arrendera mer än ett.
För de mindre områdena är arrendet sex euro per hektar. De större områdena utarrenderades till högstbjudande.
– Det är totalt ungefär 30.000 euro i året som de åländska jaktlagen och jägarna betalar, säger Stefan Rumander.
Budgivningen på de stora områdena gav bättre priser än senast, men han är mest nöjd över att alla områden blivit uthyrda.
– Det är viktigt att vi kan bidra till att främja det stora jaktintresse som finns på Åland och sekundärt hålls ju rådjursstammen nere.
Det område som fick flest ansökningar var markerna kring Jomala gård i nordöstra Jomala, som 73 personer ansökte om att få arrendera.
– Det visar ju på att vissa av de här områdena är väldigt attraktiva.