När Finlands Röda Kors, Egentliga Finlands distrikt, den första juni i fjol startade sin flyktingförläggning i Statens Ämbetsverk på Ålands lokaler var tanken att de skulle driva verksamheten fram till den fjärde mars i år.
Migrationsverket i Finland har sedan dess konkurrensutsatt den fortsatta driften av mottagningen, och när ansökningarna lämnades in för en månad sedan stod det klart att Egentliga Finlands Röda Kors gett det bästa anbudet.
Men trots det har Migrationsverket valt att ge kontraktet till företaget Babando Oy, en av de sju aktörerna som ansökte om att få ta över driften och som redan driver mottagningen i Kyrkslätt.
Babando har redan utlyst tjänsten som föreståndare för den åländska mottagningen, som planeras öppna i juli. Men Röda Korset i Egentliga Finland har överklagat beslutet till både Migrationsverket och marknadsdomstolen.
Eget område eller inte
Tanja Eklöw, ansvarig handledare vid den åländska mottagningen sedan starten i fjol, säger att processen i sig är helt normal.
– Att man konkurrensutsätter verksamheten är egentligen inget nytt. Det skulle ha skett redan tidigare, men har senarelagts eftersom Rysslands invasion av Ukraina har medfört mycket merarbete.
Anledningen är att flyktingmottagningen finansieras med EU-pengar, och Tanja Eklöw menar att direktivet om konkurrensutsättning kommer från EU-nivå.
– Det beslutet kommer från högre instans och har i sig inget att göra med invasionen av Ukraina, utan det är så det har fungerat ett tag. Migrationsverket upphandlar verksamheten för olika områden i Finland sedan några år tillbaka, säger hon.
Grunden till tvisten kommer från en bestämmelse om att en och samma aktör inte får driva verksamheten i mer än två områden. Eftersom Finlands Röda Kors vann upphandlingen i både Satakunta respektive i Egentliga Finlands distrikt anser inte Migrationsverket att de även kan driva mottagningen på Åland.
Röda Korset å sin sida anser att de två distrikten ska ses som två skilda aktörer.
– Det är på de grunderna man har kontaktat en jurist och lämnat in sin överklagan. Tiden för att överklaga löper ut på onsdag den 24 maj, säger Tanja Eklöw.
Klienters rättigheter tryggade
Hon säger till Ålandstidningen att det är oklart när ett besked i ärendet kan väntas komma. Tills vidare fortgår verksamheten vid Ålands mottagning, som för närvarande har 250 bäddar för sina klienter.
– Det är Migrationsverket som äger frågan och det återstår att se om någondera instans väljer att ta ärendet vidare.
Eftersom det är första gången en flyktingmottagning startat på Åland och första gången en mottagning helt på svenska startat i Finland hoppas hon på att man tar vara på den kompetens och det kunnande som man byggt upp vid förläggningen.
– Vi fortsätter helt enkelt med vår verksamhet som vanligt tills vidare och hoppas att vi får finnas kvar oberoende av vem som blir ägare och aktör, att man fortsätter på samma linje. Det har funnits utmaningar med tanke på det svenska språket och de egna åländska lagarna vilket visar på vikten av kompetens och lokalkännedom, säger Tanja Eklöw.
Liknande snåriga situationer förekommer på fler ställen i Finland, berättar hon. Till exempel har Röda Korset i Åbo i 30 år opererat mottagningscentret i Pansio under förutsättningarna att deras kontrakt kan komma att sägas upp. Uppsägningstiden är tre månader.
– Det jag vill säga till våra klienter och också till ålänningarna är att det här oavsett inte förändrar något för dem. Vi finns kvar, man kan alltid ta kontakt med oss, och de som kommer till Åland har laglig rätt till samma mottagande oavsett vilken aktör som driver mottagningen, säger Tanja Eklöw.
Ålandstidningen har sökt företrädare för Babando och Egentliga Finlands Röda kors utan att lyckas.