Lisa Hellström är en passionerad matlagare och ser nyårsafton som ett tillfälle att vara extra kreativ med dukningen.
– Det är en fin sammankomst där man firar det gångna och det nya året. Oavsett om man bara är med familjen eller om det är en middag med vänner behövs känslan av festlighet, speciellt i pandemitider, säger hon.
Med små knep kan man förhöja middagskänslan och skapa en varm och härlig stämning. På Lisa Hellströms middagar tänds det alltid levande ljus och i bakgrunden spelas musik i högtalarna.
Det viktigaste med en middag är att umgås med sina nära och kära, och Lisa Hellström vill få gästerna att känna sig så bekväma som möjligt. Hon dukar så att det blir lätt att umgås.
– Undvik höga buketter mitt på bordet, man vill ha ögonkontakt med de man pratar med och kunna se åt alla håll, säger hon.
Festlig planka
Mitt på Lisa Hellströms nyårsbord finns en folieinklädd planka. Hon har höjt upp den med folieinklädda skålar.
– Planka är ett mysigt koncept. Alla kan sitta och ta maten från olika håll.
Plankan är uppdukad med nyårsklassiker som löjromssnittar, skaldjur, oxfilé, smashed potatoes och egenslungad bearnaisesås.
– Jag har lagt folie under också för att det ibland kan rinna ner lite köttsaft. Folien kan man använda sedan för att slå in matrester i.
Hur planerar du en nyårsdukning?
– Jag utgår alltid från maten, den bestämmer jag först. Till nyår tar jag det porslin som känns mest festligt, i år dukar jag med mormors gamla porslin. Sen tycker jag att nyår kräver linneservetter, det känns lite lyxigare. Jag har knutit ett jutesnöre runt dem och lagt en kvist med murgröna.
– Silverbesticken är ett loppisfynd. Det bästa putsningstipset är att lägga dem i en bunke med folie, jodfritt salt och hett vatten. På något magiskt sätt fungerar det och de blir skinande rena.
Ta vad du har
Hur kan man förhöja en dukning med det man har redan hemma?
– Jag tycker om att ha växter på bordet, man kan till exempel plocka in kvistar från naturen. Dekorera med mat är också kul, äpplen eller savojkål är jättefint att sätta ljus i.
– Var inte rädd för att mixa gammalt och nytt. Använd sådant du har hemma. Titta efter vad du har i skåpen, man har mycket mer än vad man tror.
Måste man ha bordsduk?
– Nej, det kan vara jättesnyggt utan duk. Man kan till exempel duka med tabletter under tallrikarna.
Vad tycker du om placeringskort?
– Haha, jag avskyr det. Är det ett bröllop – absolut. Men är det nyårsmiddag med närmaste vännerna faller sig placeringen naturligt.
Börja med skumpan
Hur ska man tänka kring menyn på nyår?
– Jag tycker om att ha med vissa matklassiker men det kan gärna finnas kombinationer. Folk äter ganska olika i dag, det är bra om det finns olika rätter att välja mellan. Välj mat som går att förbereda så att du slipper stå i köket. Undvik stressen med minuttillagning så att du slipper stå och steka gratinerad hummer när du hellre vill prata med gästerna. Umgänge är viktigt på alla middagar men speciellt på nyår.
– Ett tips på nyår är att göra egen bearnaisesås, det är inte så svårt som många tror. Äggvitan som blir över kan man använda till att göra en pavlova till dessert, jag dekorerar min med limegrädde och granatäpplekärnor.
Dryck då? På nyår är det bubbel som gäller förstås.
– Man måste inte dricka champagne hela kvällen. Drick champagne till förrätten, sedan kan man gå över till prosecco eller cava. Spara inte det bästa till sist, säger Lisa Hellström.