För en lekman uppstår ofta vägarbeten överraskande och ibland är de irritationsmoment. Vägingenjör Åsa Mattsson, bro- och hamningenjör Anders Sundblom på landskapets vägnätsbyrå och vägmästare Robert Karlsson vid vägunderhållsenheten säger att planeringen av ett större vägarbetsprojekt kan ta upp till flera år.
– Först görs en förstudie, sedan tas olika programhandlingar fram och sedan en vägplan. När vägplanen är klar tas arbetshandlingar fram. Till exempel planeringen av Järsövägen där det ingår broar och byggande av gc-vägar har redan tagit ett år och där ingår en hel del, bland annat fladdermusinventeringen som gjordes i somras, säger Åsa Mattsson.
Robert Karlsson säger att det är viktigt att försöka planera så att större vägarbeten inte infaller samtidigt som stora evenemang.
– Nu då vi haft vägarbeten på en av huvudlederna, Österleden, var det till exempel viktigt att det inte skulle krocka med när ”Antikrundan” var här och spelade in sitt program. Alandia cup och Skördefesten är andra evenemang då vi åtminstone försöker undvika större vägarbeten, säger Robert Karlsson.
Vägunderhållet gör kontinuerligt vägsyner och det är där prioriteringarna görs.
– På vintern utarbetas en preliminär lista över vad som behöver göras och sedan slås listan fast på våren, säger Robert Karlsson.
– Det finns förstås hur många vägar som helst där vi ser att det skulle behövas åtgärder, men allt är beroende på vad vi får i budgeten. Det finns en summa per år som viks för beläggningsarbeten, säger Åsa Mattsson.
Prioriteringen av vilka sträckor som åtgärdas hänger också ihop med hur livligt trafikerade vägarna är.
– De hårt trafikerade vägarna har förstås en högre prioritet, säger Åsa Mattsson.
Sättningar
Österleden är helt klart en av de mest trafikerade lederna på Åland och ytan där har varit i uselt skick.
– Vid avsnittet vid Mariebad uppstod sättningar och det berodde på att vi förut gick in med utjämningsmassa, vilket inte var helt lyckat, då det gjordes medan det var för kallt.
Underlaget under Österleden är inte heller det bästa.
– Det är lera och så står den ju på en gammal soptipp. Den har också varit i dåligt skick till följd av gamla synder, då man inte har fräst bort den gamla beläggningen förut, utan man har bara lagt på ny asfalt. Då blir vägen väldigt tung och det var därför vi nu beslöt att fräsa bort så mycket som möjligt. Den gamla asfalten kan sedan malas ned och delvis blandas i ny beläggning, säger Robert Karlsson.
Det finns också så kallade stabiliseringsfräsningsprojekt som man använder sig av vid vägarbeten.
– Då handlar det om djupfräsning och man går ned i bärlagret och tillsätter grövre grus. Det här förlänger livslängden på vägarna. I år har vi gjort flera vägar i Hammarland och vi tar det lite kommunvis, säger Åsa Mattsson.
Sämre före det blir bättre
En del ilsken respons kommer ibland till vägnätsbyrån, även om de säger att en hel del avhandlas också på sociala medier.
– Men många är också glada över att vi underhåller vägarna. Det är när underhållet blir eftersatt som folk hör av sig, säger Anders Sundblom.
– Om någon hör av sig och är arg får man bara sansat förklara vad som är på gång och varför. Det måste ofta först bli sämre innan det blir bättre, säger Robert Karlsson.
Lista: Kommande vägbyggen
Vägarbeten på gång i landskapets regi i höst:
• Just nu pågår arbetena med rondellen vid Tekniska verken i Mariehamn
• Om cirka två veckor inleds ett arbete på ett 300-400 meters vägavsnitt på Gamla Godbyvägen vid Fina fisken mot HåWe-bil i Jomala.
• Ungefär i slutet av september sker byte av en rörbro och då ska det läggas beläggning på ett 100 meters vägavsnitt på Norra Sundsvägen i Sund.
• I oktober påbörjas förbättring av vägbeläggning på landsväg 1 i Gottby, Jomala vid Svinryggen.
• I slutet av oktober ska Godbyrondellen i Finström få slityta.
Datumen kan variera något beroende på väderlek.
Vägarbeten på gång lite längre fram i landskapets regi:
• Godbyrondellen och smitfilen på Sundsvägen. Vägen har tryckbankar på sig nu och allt väntas bli klart till nästa midsommar.
• Förstudie för Järsövägen, där det ingår fyra broar och gc-vägar
• Förstudie för landsväg 2 från Dalkarby till norra Ämnäskorsningen. Säkerheten måste förbättras på vägsträckan, där flera korsningar är farliga.
• Förstudie för norra Mariehamn där man tittar på både broar och rondeller och till exempel hur kollektivtrafiken smidigt ska kunna ta sig fram i rusningstrafik.
Gc-banor i landskapets regi som är på gång:
• Sträckan Näfsby-Kattby ska påbörjas i höst och borde bli klar till midsommar. Sedan har sträckan Mariehamn-Eckerö knutits ihop med gc-bana. (Sträckorna Kattby-Frebbenby och Frebbenby-Öra är nu klara)
Broprojekt och ombyggnad av färjfästen i landskapets regi:
• Just nu slutförs arbetet med broarna vid Djurholmsund och Långholmströmsbron i Brändö.
• Arbetet på Askörsbron i Brändö har påbörjats och väntas bli klart nästa höst.
• Kommande projekt är Kastörsbron på Kumlinge och ombyggnad av färjfästen på Enklinge, norra Kumlinge och i Lappo.