Landskapsregeringen fattade nyligen beslut om stödutbetalningar för det så kallade toleransstödet, som kompenserar för sälens och skarvens skador på fisket, för 2020 (läs om det i artikeln intill). Hasse Bergman från Geta har fiskat i 40 år och är en av 21 yrkesfiskare som lyfter stödet för 2020.
– Men problemet med framför allt sälen börjar bli alldeles för stort. Med den här farten finns det bara säl kvar i vattnet om en, två generationer.
Säl har alltid varit ett problem för åländska yrkesfiskare. Enligt Världsnaturfonden WWF finns det i dag cirka 40.000 gråsälar i Östersjöområdet. År 2000 var siffran 10.000.
– Det blir bara värre och värre. Jag såg det här hända redan för 20 år sedan. Det skjuts för lite säl och stammen ökar, säger Hasse Bergman.
Han säger att de senaste åren varit värst, men egentligen har stammen successivt ökat ända sedan 90-talet.
– På 80-talet gick det bra att fiska. Då fanns det säl på en nivå som var hanterbar. Men på 60-talet såg det ut ungefär som det gör nu men då var det skottpeng på säl. Det var intressant för ålänningarna att skjuta dem.
Numera är det emellertid helt ointressant att skjuta säl, framhåller Hasse Bergman.
– Det är ingen skottpeng och man får inte sälja vare sig kött eller skinn. Ålänningarna har inget intresse av att skjuta säl. Det är nästan helt ointressant att jaga. Det borde vara skottpeng, då hade varit intressant och då hade vi på fem års sikt kanske kunnat göra situationen hanterbar igen.
Han säger att sälen mer eller mindre tar slätt.
– Det är bara stumpar och huvuden kvar i skötarna. På en läggning förra veckan hade jag två kilogram strömming. De plundrar skötarna totalt och det börjar bli tungt att stiga upp klockan fem varje morgon när man vet att man bara får upp huvuden. Sälen har inga kvoter eller årstider. Den tar allt.
Besvikna kunder
Två dagar i veckan säljer Hasse Bergman fisk vid Kantarellen. Egentligen all fisk han får tag på, men strömmingen är alltid efterfrågad. Som mest har han sålt 120 kilogram på en dag.
– Folk står i kö för att få färsk strömming men jag har ingen att sälja. Många blir besvikna. När man far ut tidigt på morgonen, i fem, sex graders kyla och håller på i flera timmar vill man i alla fall har några kilo för besväret, men jag är som grodan. Jag lever på hoppet.
Han konstaterar också att många åländska yrkesfiskare på grund av bland annat situationen med sälen lagt ner under de senaste åren.
– Det finns inte många kvar. Det är klart att det blir mindre intressant.
En klen tröst
Hasse Bergman säger att toleransstödet är bra. Men taket på 15 procent eller ett maximalbelopp på 7.000 euro är bara en bråkdel av den skada som sälen orsakar.
– Det äter de upp på några veckor. Dessutom river de sönder skötar och nät.
Hur mycket uppskattar du att det kostar varje år?
– Jag har bara räknat mellan tummen och pekfingret, men åtminstone 50.000 euro. Och det är alltför mycket. Det är nog den största kostnaden jag har.
Han är också kritisk till hur stödet betalas ut, eftersom beloppen bygger på hur mycket fisk man fått och hur mycket man sålt.
– Om sälen äter upp all din fisk och du inte kan visa upp någon inkomst får du inget stöd.