Det så kallade kommunsamrådet mellan landskapets och kommunernas företrädare behandlade förra veckan den offentliga ekonomin.
– Den snabba inflationen innebär omfattande utmaningar de kommande åren för både kommunernas och landskapets ekonomi. Vi hade goda diskussioner och är nu överens om att komma upp ur skyttegravarna och samarbeta. Mötet var konstruktivt och vi ska tillsammans verka för att utveckla och effektivera den offentliga sektorn, säger Ingrid Zetterman som var ordförande för samrådsmötet.
En punkt på dagordningen var landskapsandelarnas utveckling. LR har utrett hur andelarna långsiktigt ska kunna ökas.
– Kommunerna behöver få information om sina åtaganden för att kunna planera verksamheten. Det är ett dilemma att LR väntar på statsbudgeten och först efter det får kommunerna konkreta siffror.
Något klart besked om andelarna till kommunerna blev det inte vid mötet.
– LR håller fortfarande på att ta fram underlag, så vi ska ha ett nytt möte den 11 oktober, säger Ingrid Zetterman.
Kostnaderna ökar
Förutsättningarna för det kommunala samarbetet förändras när Jomala vid årsskiftet lämnar Ålands kommunförbund.
– Mötet behandlade också samrådens framtida format. En arbetsgrupp tillsattes för att ta fram förslag, berättar förbundsdirektör Minna Hellström.
Hon anser att det är positivt att det finns en samsyn, men konstaterar att de ekonomiska utsikterna är dystra och att samtliga kommuner i år budgeterar underskott i år.
– Den nuvarande utvecklingen är kostnadsdrivande på många områden, men från vissa kommuner hörs svaga toner om en ljusning. Vi hoppas naturligtvis på ett plus i stället för ett minus.
I höst väntar också kollektivavtalsförhandlingar för den kommunala sektorn, som kan väntas bli utmanande.
Rejäl återhämtning
Statistik från Skatteförvaltningen över de månatliga utbetalningarna till kommunerna visar att tolv av 16 kommuner hittills i år fått in mera kommunalskatt än vid samma tid i fjol. Bland dessa finns Brändö, Finström, Jomala, Lemland och Sund, med ökningar på mellan fem och 13 procent.
– Rytmstörningarna i skatteutfallet skapar dock fortsättningsvis en oro i kommunerna och försvårar budgetprocessen, påpekar Minna Hellström.
När det gäller samfundskatteandelarna noterar flera kommuner kraftig tillväxt. Mariehamn har fått in sju miljoner euro hittills, en miljon mera än vad som budgeterats för hela året. Det är samtidigt 1,7 miljoner mer än för ett år sedan. Brändö ligger 29 procent över fjolårets summa, Jomala 33 procent över, i Saltvik är tillväxten 37 och i Finström 52 procent.
Totalt har kommunerna redan fått in 11,6 miljoner, jämfört med budgeterade 9,3 miljoner på årsbasis. Det tyder på att företagen gått bättre än väntat, men i kommunerna är man luttrade och alltid beredd på negativa korrigeringar innan året är slut.