Ålandstidningen har nåtts av uppgifter om att sportfiskare noterat drivgarn i vattnet i samband med trollingtävlingar på Åland under den andra veckan i juni. Enligt tipset till tidningen skickade sjöbevakningen ut drönare för att bevaka drivgarnet. Senare ska också de ansvariga fiskarna tagits på bar gärning.
Kim Westman, stationschef vid Ålands sjöbevakningsstation, bekräftar i ett mejl till Ålandstidningen att Västra Finlands sjöbevakningssektion tagit emot en anmälan om drivgarnsfiske på åländskt vatten. Förutom att berätta att en patrull från Kökars sjöbevakningsstation skickades till platsen ger han ingen ytterligare information om den specifika händelsen.
– Det har bedömts att denna typ av ärenden är av speciellt känslig natur varför sjöbevakningen inte kommenterar enskilda fall.
Följer upp
Kim Westman berättar att sjöbevakningen vid misstänkt drivgarnsfiske gör kontroller och dokumenterar omständigheterna, för att därefter rapportera ärendet till landskapsregeringens fiskeribyrå. Byrån för i sin tur ärendet vidare till Livsmedelsverket.
– Om vi själva uppdagar något eller får information om till exempel misstänkta oegentligheter så vidtar vi åtgärder utan onödig fördröjning. Emellanåt kan det dock vara så att våra enheter samtidigt håller på att utföra andra uppgifter av mera brådskande art, vilket betyder att vi inte alltid kan vara på plats omedelbart. I sådana fall följer vi upp läget vilket oftast betyder till exempel besök av en angiven händelseplats. En händelseplats kan också i vissa fall hållas i uppföljning med hjälp av tekniska medel, skriver Kim Westman.
Hur vanligt problem är drivgarn i den åländska skärgården, har ni någon uppfattning? Och på era övriga bevakningsområden?
– På Åland utför sjöbevakningen årligen kontroller tillsammans med fiskeribyrån. På fastlandet utförs kontrollerna i samarbete med NTM-centralen. Olagligt fiske med drivgarn förekommer, men myndigheterna uppdagar endast några fall på årsbasis inom hela Västra Finlands sjöbevakningssektions ansvarsområde. Exakt hur vanligt förekommande problem det är frågan om är alltså svårt att bedöma.
Hör ihop
Enligt uppgifterna till Ålandstidningen ska Mariehamns sjöbevakningsstation först ha kontaktats, men inte skickat ut någon enhet. Då kontaktade sportfiskarna i stället Västra Finlands sjöbevakningssektion.
– Här är det troligen frågan om ett missförstånd och användande av fel terminologi. Ålands sjöbevakningsenhet, som inkluderar stationerna i Mariehamn och på Kökar, hör till Västra Finlands sjöbevakningssektion som i sin tur är en del av Gränsbevakningsväsendet, skriver Kim Westman.
Vid fiskeribyrån är det fiskerikonsulent Tom Karlsson som handlägger dylika ärenden. Ålandstidningen har sökt honom för information om ärendets status samt för att höra om det här fallet rör yrkes- eller fritidsfiskare. Han är dock på semester till slutet av augusti.