Sjömansunionen lämnade strejkvarseln i går kväll med bakgrund av de kollektivsavtalsförhandlingar som pågått sedan början på februari och där parterna fortfarande står långt ifrån varandra framför allt vad gäller lönefrågan.
Enligt Hans Ahlström berörs alla ombordanställda på finsk- eller åländskflaggade fartyg förutom maskin- och driftsbefäl.
– De har egna kollektivavtal. Så det gäller ekonomipersonal, kockar, matroser och så vidare. Även personal på isbrytare berörs om det blir strejk.
Han säger att Sjömansunionen har en mycket hög organiseringsgrad och att många fartyg blir utan personal om strejken blir verklighet.
– Det är långt över 90 procent av alla anställda som är med i unionen. Det handlar om flera tusen personer. När man tänker på att 40 procent av den finländska importen, med allt från bränsle till livsmedel, kommer till Finland med färjor, merparten av dem finskflaggade, så inser man att en strejk kan få betydande konsekvenser.
– Och eftersom isbrytarna hotas av strejk skulle det också påverka utländska fartyg i norra Finland och Kvarken.
Orimliga lönekrav
I kollektivavtalsförhandlingarna har Sjömansunionen krävt löneförhöjningar på över 2,5 procent både 2019 och 2020.
– Därtill vill man ha flera textförändringar som har minst lika stor kostnadseffekter. Det rör främst olika tillägg. Bland annat vill man ha ett nytt lönetillägg för personal som jobbar på fartyg som använder sig av LNG-bränsle.
– Det är en löneförhöjningsnivå som överstiger den allmänna linje som övriga löntagare i det här landet har accepterat.
Rederierna i Finland har i förhandlingarna avvisat kraven från Sjömansunionen. Hans Ahlström säger att han blev förvånad men inte chockad när han mottog beskedet på torsdagskvällen.
– Förvånad med bakgrund av att vi tidigare varit mycket tillmötesgående. På flera punkter har vi kommit mer emot än vad de gjort.
Fortsätter förhandla
Eftersom Sjömansunionen varslat om strejk kopplas nu riksförlikningsmannen in. I nuläget har man schemalagda möten nästa vecka men parterna kan kallas till riksförlikningsmannen redan i dag.
Samtidigt fortsätter Rederierna i Finland att diskutera med skeppsbefälsförbundet och maskinbefälsförbundet där man än så länge sitter vid förhandlingsbordet.
Vad är status i de förhandlingarna?
– När det gäller skeppsbefälsförbundet har vi ännu inte fått deras önskemål. Men maskinbefälsförbundet har vi haft en lång förhandling där vi tittat på förslag från båda parter. Det fortsätter vi med i morgon.
Är du optimistisk inför de fortsatta förhandlingarna med Sjömansunionen?
– Vi strävar definitivt till att hitta en lösning. Ingen part gynnas av en strejk. Allra minst samhället och alla oskyldiga medborgare.
Ålandstidningen har sökt Sjömansunionens ordförande Simo Zitting.
Kevin Eriksson