Landskapsregeringen har tidigare upphandlat leveransen av färskvaror till skärgården genom avtal med Miro transport. Men tidigare i år beslutade man att inte förlänga avtalet för inkommande år. Något kommunerna informerades om i september.
I budgeten för 2019 har landskapsregeringen öronmärkt 100.000 euro för att hitta ett nytt, effektivt sätt att trygga transporterna till skärgården.
Men exakt hur det nya systemet utformas är i nuläget inte klart och den sista december löper avtalet med Miro ut. Det betyder att det i nuläget inte finns någon som kör ut färskvaror när butikshyllorna ska fyllas på i början på januari.
Marika Eriksson, butiksföreståndare för Kumlinge andelshandel, berättar att hon tillsammans med övriga föreståndare i norra skärgården blivit kallad till ett möte med landskapsregeringen i dag.
– Då ska vi diskutera det men jag misstänker att man redan bestämt sig från deras sida. Det blir nog ingen ny upphandling men vi vet egentligen ingenting.
Otroligt besvärligt
I dag får butikerna i skärgården leveranser tre gånger i veckan. Förutom färskvaror kör lastbilen ut andra beställningar.
Leveransen av färskvaror från ÅCA och Dahlmans ingår i landskapsregeringens avtal med Miro, men med det tryggas även en regelbunden leverans av andra varor.
– Jag har blivit kontaktad av flera personer som frågat hur de ska få hit sina grejer. Det här rör inte bara butikerna utan alla boenden i skärgården, säger Marika Eriksson.
Blir det aktuellt med ett större butiksstöd för att lösa transportfrågan på egen hand bedömer Marika Eriksson att hon i värsta fall kan tvingas ändra rutinerna i butiken.
– Det är ingen skillnad hur mycket pengar vi får om det inte finns en bil som kan hämta varorna regelbundet. Det är otroligt besvärligt. Jag vet inte vilka alternativ landskapsregeringen tänker presentera men om antalet leveranser blir färre betyder det att vi inte kan hålla öppet lika många dagar som nu.
Att hantera transportfrågan själv är inte möjligt och tiden börjar bli knapp.
– Just nu vet vi inte hur vi ska få ut mjölken den 3 januari. Vi behöver nog besked innan december för att kunna förbereda oss på nästa år.
Påverkar näringslivet
Kim Hohmann, föreståndare vid Brändö andelshandel, menar att landskapsregeringens beslut kan få konsekvenser för hela det åländska näringslivet om färskvarutransporterna inte fortsätter på samma sätt som tidigare.
– Brändö andelshandel handlade färskvaror från fasta Åland för 200.000 euro 2017. Om vi inte längre får tillräckliga transporter från fasta Åland är det förmånligare att handla med fastlandet. Då påverkar det inte bara skärgården utan hela Ålands näringsliv.
Enligt Kim Hohmann levererar Miro transport varor till 50 företag på norra linjen. 25 av dem anses vara betydande beställare och sju stora användare.
– Landskapsregeringen vill spara in pengar men om de tar bort transporterna blir det katastrof. Förutom butikerna finns det många småföretag som framför allt sommartid får många leveranser. På Brändö har vi också flera grönsaksodlare som skickar produkter till Åland med lastbilarna.
Vet lite
Kommunerna informerades under tidiga hösten om landskapsregeringens planer. I samband med det bad man kommunerna ta ställning till landskapsregeringens funderingar.
– Brändö meddelade då att systemet med transporter som upphandlas av landskapet bör kvarstå. Kumlinge har också förhållit sig negativ till det här, säger Brändös kommundirektör John Wrede.
Kim Hohmann berättar att han förra veckan skickade en fråga till landskapsregeringens registratur för att efterhöra hur frågan hanterats vidare.
– Det nästa som hände var att Mika Nordberg kontaktade mig och bjöd in mig till ett möte.
Han frågar sig hur skärgårdsbutikerna ska klara av att upprätthålla god service när pengar sparas in.
– Det är livsnerven mellan fasta Åland och skärgården man kapar. En levande skärgård har vi nog inte mera så småningom.
Kevin Eriksson