Klockan är strax innan 18 på måndagskvällen när Jerry Bergman, befälhavare på skolfartyget Michael Sars, larmar fartygets passagerare. Fartyget har kolliderat med en container och tar in vatten.
Händelserna en bit väster om Lagneskär är en del av frivilliga räddningstjänsten höstövning med temat ”evakuering med frivilliga och upprättning av nödinkvarteringscenter”.
I väntan på evakuering samlas fartygets cirka 25 passagerare ute på däck och informeras om läget. Flytvästar delas ut och passagerarlistor bockas av.
Kristoffer Joelsson från Ålands sjösäkerhetscentrum är ansvarig för evakueringen från fartyget. Han berättar att det viktigaste vid den här typen av scenarion är att samla alla passagerare.
– Även fast vi har bockat av passagerarlistan går man igenom varje utrymme för att vara helt säkra på att ingen är kvar. Det kan faktiskt hända att passagerarlistorna inte är fullständiga.
Det finns i dag otaliga säkerhetsrutiner som ska hindra den här typen av scenarier innan de inträffar.
– Det är det vi tränar för. Att det här aldrig ska hända. Men vi måste också vara redo när det händer.
När ett larm ombord på ett fartyg går av har alla i personalen en på förhand tilldelad uppgift.
Kristoffer Joelsson säger att det svåra är att hantera människor som kan reagera olika.
– Det är något vi tränar på vid sjösäkerhetscentret. Alla reagerar på olika sätt och det behöver man vara beredd på.
Flera länkar
Cirka 15 minuter efter larmet anländer den första båten från sjöräddningssällskapet.
Trots friska vindar och hagel evakueras alla personer tryggt till Korrvik där räddningstjänsten upprättat en första mottagningscentral.
Sten-Göte Nyman säger att sjöräddningssällskapet är tacksam över att få medverka i övningen.
– Det är perfekt och väldigt nyttigt. När det händer på riktigt är det viktigt att alla länkar fungerar. Allt från evakuering till mottagning på land.
På plats är också polisen för att räkna in passagerarna och informera dem om vad som händer. Bland annat måste alla namn och personnummer samlas in.
– Folk behöver komma in under tak, få en filt, mat och kanske något att dricka efter att de varit med om något sånt här, säger Dick Börman från frivilliga räddningstjänsten.
I väntan på vidare transport till Röda korsgården, där nödinkvarteringscentret upprättats, tar räddningstjänsten om hand om chockade passagerare. En av dem är nedkyld, en annan chockad och oberäknelig och den tredje panikslagen i letandet efter sin son.
Vara medmänniska
På Röda korsgården i Mariehamn har Röda Korset satt upp inkvarteringscentralen. Olof Collin, beredskapschef för Ålands distrikt, säger att måndagens övning utförs av frivilliga.
– När det händer något är det myndigheterna som agerar först. Vi som frivilliga finns där för att stöjda myndigheterna. Den här typen av övning är väldigt viktig för att hålla motivationen uppe och vara redo när det blir skarpt läge.
Vid inkvarteringscentralen berättar han att det från hjälparbetarnas håll mest handlar om att vara en medmänniska och finnas där.
– Människorna som kommer hit är chockade. De behöver en filt, kaffe och kanske någon att prata med.
Kevin Eriksson