Strategigruppen består av Fredrik Karlström, förvaltningschefen John Eriksson, finanschefen Conny Nyholm, näringsavdelningens chef Linnéa Johansson, senior rättssakkunniga Niclas Slotte och Camilla Nyroos som är jurist vid Åland Post.
Det var i den gruppen som idén om en skattegränslots föddes och Ålands näringslivs vd Jan-Erik Rask fick i uppdrag att reda ut frågan vidare. Hans förslag var att en person från Tullen ska finnas tillgänglig för företag att boka tid med via Ålands näringsliv. Detta eftersom tjänstemännen på Tullen är de som kan frågan absolut bäst och jobbar i systemet varje dag.
– Tullen höll med om att det var det bästa. Vi var beredda att gå in och finansiera lotsen från LR, men det här blev den absolut bästa lösningen. Tullen får nu direktkontakt med företagen som drabbas och de praktiska exempel på hur systemet inte fungerar är hundratalet, säger Fredrik Karlström, och fortsätter:
– Det är en åtgärd för den akuta frågan, men löser inte det långsiktiga problemet.
”Prioriterad fråga”
Den uppgiften ligger också på strategigruppen som nu träffas varje vecka.
– Jobbet går vidare kontinuerligt, men det är Finansministeriet, Skatteförvaltningen och Tullen som äger frågan. I strategigruppen ser vi på hur tullkodexen tillämpas i olika länder, och många länder har problem, säger Fredrik Karlström.
Han nämner till exempel Nordirland där en lastbil fastnade i Tullen och en stor mängd pappersarbete krävdes för att lösa det.
Strategigruppen ska även se över vilka möjligheter till förenklingar som finns inom för den gällande EU-rätten. Man föreslår flera åtgärder för det system som gäller nu, bland annat att det elektroniska förtullningssystemet inte tas i bruk förrän det är ”funktionsdugligt”. Det finns buggar och saknas tydliga anvisningar, menar LR.
LR:s budgetförhandlingar pågår som bäst och Fredrik Karlström utlovar medel för att hantera skattegränsen i nästa års budget.
– Alla är överens om att det är en prioriterad fråga.
Pågående dialog
LR har dessutom varit i kontakt med Finansministeriet och har som målsättning att se över hela förtullningssystemet i samarbete med ministeriet, Skatteförvaltningen, Tullen, finländska företag, Ålands näringsliv och Åland Post i en gemensam skattegränsgrupp.
Hur går arbetet med att få ihop den gruppen?
– Den dialogen pågår som bäst, vi har täta kontakter om det. Men det finns ingen ”quick fix”, det är ett långsiktigt arbete där man behöver sitta runt samma bord och inte över Teams, och se över de praktiska exempel vi har samlat ihop. Jag är övertygad om att det för nationen Finland är viktigt att handeln mellan Åland och Finland är så smidigt som möjligt. Det kommer alltid att märkas av en liten skattegräns, men den dagliga handeln måste fungera och jag tror att det är på axeln Mariehamn-Helsingfors som de praktiska problemen kan lösas.