Engagerade talare intog podiet på gårdagens stadsfullmäktige, när skatteprocenten diskuterades.
Efter fyra timmars debatt gick ärendet till omröstning. Skatten höjs i Mariehamn till 16,5 procent med 15 röster för och 12 röster mot.
POLITIK Liberaler och socialdemokrater stod i förväg bakom en höjning av kommunalskatten från 16 till 16,5 procent, medan frisinnad samverkan, mariehamns framtid, obundna och centern aviserat att skatten bör fortsätta vara 16 procent. De senare partierna hade i förväg bjudit in allmänheten för att lyssna till debatten och ett fåtal åhörare fanns i salen.
Överskott på en miljon
Bibehållen skatt uppges ge ett överskott på en miljon euro, men majoritetsblocket med liberaler och socialdemokrater anser att två miljoner krävs för kommande investeringar. Under tre år ska 25 miljoner euro investeras. Utbyggd äldreomsorg och Övernäs skola tas upp som exempel.
- En miljon är i knappaste laget. Staden behöver även spara in där det är möjligt, men i samverkan med personal. Skattehöjningen behövs för att behålla servicenivån för stadsborna, säger Folke Sjölund (lib) inledningsvis i debatten.
Han hänvisar till liberalernas uppskattning av årsöverskottet för år 2010 och 2011, där en bibehållen skattesats innebär minusresultat på en miljon euro då lågkonjunkturen slår till.
- Det är en passiv inställning till ekonomin, åtgärder behövs, replikerar Britt Lundberg (c).
- Läget är ej så hopplöst som domedagsprofeter kan göra gällande, säger Tage Silander (fs) och tillägger att man ska arbeta för att skapa fler argument för att flytta till staden, inte färre.
- Det är fel att prata om att vi vill genomföra stora nedskärningar, säger Tom Pussinen (fs) och framhåller att den snabba kostnadsökningen i staden måste förändras.
Skapa dramatik
Camilla Gunell (s) inleder sitt anförande med att fs, ob och mf försökt skapa dramatik genom att inbjuda allmänheten i annonser.
- I en nordisk jämförelse var Åland den enda regionen med minustillväxt. Att skatteprocenten höjs med en halv procent är ett sansat beslut, säger hon.
- Mariehamnarna har det värre än staden, det är svåra tider. Räntor, ökande hyror och priser försämrar invånarnas ekonomi, säger Roger Nordlund (c) och förespråkar att skatten inte höjs.
Varför vänta
Roger Jansson (fs) ger exempel på finländska kommuner som Pargas och Ekenäs där budgeten är avsevärt lägre per invånare än i Mariehamn.
- Det är intressant, det måste vi titta på. Men stora nedskärningar ska inte göras.
- 16 procent i skatt, ska det rasera välfärden i Mariehamn? Det är känslan man får. Inte är det ju så, det är ingen fara med välfärden, säger Harriet Lindeman (fs).
- Varför skulle man vänta tills det verkligen är kris med att höja skatten? frågar Rauli Lehtinen (lib) de församlade åhörarna.
Birgitta Johansson (mariehamns framtid) säger att Åland behöver tänka om och menar att skatten ska behållas på 16 procent.
- Mer pengar i plånboken för mariehamnarna, säger hon.
Strax efter klockan 23 och efter närmare fyra timmars debatt föll klubban som innebär höjd skatt för mariehamnarna nästa år.
Ålandstidningen