I beskattningen av förvärvsinkomster görs en indexjustering på 2,8 procent på alla inkomstnivåer, genom att inkomstgränserna i statens progressiva inkomstskatteskala höjs.
Det maximala arbetsinkomstavdraget stiger från 2.030 till 2.140 euro, medan grundavdraget stiger från 3.870 till 3.980 euro. Arbetsinkomstavdragets förhöjning för 60–64-åringar upphör, men fördubblas till 1.200 euro för dem som fyllt 65 år.
Förhöjt hushållsavdrag
Det högre hushållsavdraget för hushålls-, omsorgs- och vårdarbete blir kvar under 2024 och utvidgas till att även omfatta fysioterapi- och ergoterapitjänster. För dessa arbeten är maximibeloppet 3.500 euro.
Det förhöjda hushållsavdraget kan till och med skatteåret 2027 även göras om man avvecklar sin oljeuppvärmning till förmån för andra värmekällor.
För övriga arbeten i hushållet, till exempel renoveringsarbeten på bostaden, är maximibeloppet fortfarande 2.250 euro.
Reseersättningarna stiger
Det skattefria inrikes heldagstraktamentet höjs från 48 till 51 euro och det partiella från 22 till 24 euro. Måltidsersättningen stiger från 12,00 till 12,75 euro.
Den skattefria kilometerersättningen för användning av egen bil höjs med fyra cent till 57 cent per kilometer.
Bland utrikestraktamenten sänks värdet för exempelvis Sverige, Norge, Storbritannien och USA, medan höjningar noteras för Danmark, Estland, Nederländerna och Tyskland
Arbetsgivaravgifterna sjunker
För den som har anställda införs flera lättnader nästa år. Arbetsgivarens sjukförsäkringspremie sänks från 1,53 till 1,16 procent och arbetslöshetsförsäkringens premienivå nära nog halveras från 0,52 till 0,27 procent för den lägsta lönesumman (upp till 2,3 miljoner euro). Även arbetstagarens premie sänks från 1,5 till 0,79 procent och för företagets delägare från 0,75 till 0,43 procent.
Arbetspensionspremierna blir däremot oförändrade.
Överlåtelseskatten sänks
Överlåtelseskatten på fastigheter sjunker från fyra till tre procent och på aktier i bostadsaktie- och fastighetsbolag från två procent till 1,5 procent. Överlåtelseskatten för övriga värdepapper sjunker från nuvarande 1,6 procent till 1,5 procent.
Lagen tillämpas retroaktivt redan på köp som har gjorts den 12 oktober 2023 eller senare. Skatteförvaltningen betalar tillbaka den överbetalade överlåtelseskatten med ränta till dem som köpt bostad eller aktier under slutet av 2023. Återbäringarna betalas ut i början av 2024.
Skattefriheten för första bostad avskaffas från början av 2024.
Högre skatt på mark
I fastighetsbeskattningen separeras markområden och byggnader. Den lägsta skattesatsen för mark stiger från 0,93 till 1,30 procent. Beskattningen skärps i de kommuner där skatteprocenten har varit lägre än den nya nedre gränsen.
Den allmänna fastighetsskattesatsen för byggnader är fortfarande 0,93-2,00 procent.
Aktiesparkontot fördubblas
I fråga om placeringar höjs maximibeloppet på insättningar på aktiesparkonton till 100.000 euro. Gränsen har tidigare varit 50.000 euro.
Dyrare att ha skatteskulder
Dröjsmålsräntan och krediteringsräntan på skatterna stiger 2024. Mer ränta ska alltså betalas på för sent betalade skatter från och med ingången av nästa år. Dröjsmålsräntan på andra skatter än arvsskatt stiger från sju till elva procent. På motsvarande sätt höjs räntan på skatteåterbäringar från 0,5 procent till två procent.
Minimiskatt för stora koncerner
För internationella koncerner införs en minimiskattenivå inom OECD oavsett i vilka stater koncernbolagens säten ligger. Den nya skatten höjer skattenivån för lågbeskattade koncernenheter till 15 procent och gäller koncerner med omsättning på minst 750 miljoner euro under minst två av de fyra senaste räkenskapsperioderna.
Inom EU-området gäller reglerna också koncerner vilkas omsättning överstiger gränsen i deras hemland.